Националният борд по туризъм /НБТ/ предлага всички ограничения за влизане на чуждите туристи в България за летния сезон да отпаднат, съобщиха от НБТ. Организацията е предложила мярката по време на срещата със служебния министър на туризма доц. Стела Балтова.

От НБТ настояват за пълно отваряне на основните пазари за морския ни туризъм - Великобритания, Германия, Русия, Полша, Румъния и Израел. В тях ваксинационната кампания е в напреднал стадий и съответно туристите, пристигащи от там не представляват заплаха за здравето на българските граждани, нещо повече рискът е по-малък дори от този, ако български гражданин пътува от София до Варна или Бургас, коментират от организацията.

Туристическият бранш иска мораториум на банковите кредити

Според НБТ същото се отнася и за другите съседни страни - Сърбия, Северна Македония и Турция. Това означава да отпаднат изискванията за представяне на PCR тестове при влизане в България, е заявила Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

istock
istock

Отделно за руските и турските туристи да се въведе възможността за получаване на визи по електронен път или поставяне на визи "on arrival"" на граничните пунктове за туристически сезони 2021-2022, предлагат от НБТ.

От организацията настояват държавата спешно да подпомогне пряко българските авиокомпании, за да могат да осъществяват чартърни полети през лятото. Стартирането на повечето летни чартърни програми след края на юни означава загуба на минимум 6 седмици от ключовия за повечето авиокомпании летен сезон, предупреждават от НБТ и напомнят, че до момента те са изключени от всички програми за субсидиране и са пред фалит. Авиокомпаниите дори не са били включени в мярката за подпомагане на заетостта 60/40.

Как ще почиваме на нашето море това лято

Средствата от 35 евро на запълнена седалка в чартърните полети също не е пряка помощ за авиокомпаниите, а за туроператорите, коментират от НБТ и посочват, че авиокомпаниите са обезпокоени, че България ще загуби през този летен сезон пазара във Великобритания. Отделно, според НБТ, липсва активен диалог с други три ключови пазари - Германия, Русия и Израел. Туроператори и авиокомпании масово се оплакват от тенденцията изборът на място за почивка и резервацията да се отлагат до последния момент предвид динамичната ситуация.

istock
istock

От НБТ изтъкват, че Хърватия е подпомогнала авиацията с 12 млн. евро, Румъния с 62 млн. евро, а Гърция - със 120 млн. евро. Авиацията има значителен дял във формирания от транспортния сектор БВП, който възлиза на 6 на сто от общия за страната през 2019 г., посочват от организацията и отбелязват, че секторът има ключова роля за туризма - около половината пристигащи по въздух туристи у нас, пътуват с полети на български чартърни авиокомпании. Към този момент в страната има 20 регистрирани въздушни оператора за превоз на пътници, товари и поща, 30 авиационни технически организации, 13 учебни центъра за авиационен персонал и 33 оператора за наземно обслужване на самолети.

Националният борд по туризъм настоява при корекциите на Плана за възстановяване и устойчивост на България, за туризма и авиацията, които са най-засегнатите сектори от пандемията COVID-19, да бъдат предвидени минимум 3 млрд. лв. от целия бюджет, който възлиза на приблизително 12 млрд. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg