Туристическият бранш настоява за спешни мерки за спасяване на туристическия сезон.

Изпратено е и писмо с предложения до служебния министър-председател и до служебните министри на туризма и здравеопазването. Мерки, които да бъдат предприети в рамките на двата месеца от управлението на служебния кабинет.

Няколко са спешните мерки, които трябва да бъдат взети - каза пред БНТ председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров.

Резервираме за море в последния момент

"Под номер едно е да направим една много активна маркетингова кампания онлайн и офлайн, да покажем, че България е една сигурна държава, че сме готови да посрещаме туристи, че при нас режимът е най-лек", допълни той.

Димитров даде за пример Гърция и Турция, където има вечерни часове.

istock
istock

"Друга важна мярка е да се направи инфраструктура за тестване. За сезона очакваме според данни оператора на Летище Варна и на Летище Бургас 250 000 човека да кацнат в Бургас и 150 000 човека във Варна. Това означава, че ние трябва да правим по 35 000 теста само за летищата на ден", коментира председателят на Варненската туристическа камара.

Третата точка е да се стартира Фаза 3 за помощта от 35 евро към туроператорите.

Половината фирми със затруднения с кредитите след мораториума

Според хотелиера Станислав Стоянов трябва да се обяви един мораториум на банковите кредити, защото миналата година е бил обявен нулев сезон, а в момента почти няма записвания, хотелите са много несигурни, а банките вече са започнали да си търсят таксите.

istock
istock

"Програмата за стимулиране 60:40 или 80:20 трябва да продължи до края на сезона, защото на този етап това е много важно, за да може да подпомогне развитието на хотелиерския бизнес", каза хотелиерът.

Как ще почиваме на нашето море това лято

По думите му масовата ваксинация в туристическия бранш ще допринесе за положителна насока и така ще се рекламираме като сейфти зона.

"Целта на зеления коридор е тези туристи, които пътуват насам от Украйна, Молдова, Прибалтика, други държави, преминавайки през другите държави, да имат осигурен коридор, а не да бъдат спирани", допълни хотелиерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg