Европейският комитет на асоциациите на туристическите агенции предупреждава, че окрупняванията на авиокомпаниите ще намалят конкуренцията, което ще ощети потребителите.
 

Авиацията се развива динамично, но в бъдеще ни очакват високи цени, които в момента растат с по-бързи темпове от ръста на инфлацията. Причината за поскъпването на цените на самолетните билети са оперативните разходи и тези за заплати на авиокомпаниите, както и екотаксите, посочи Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, която членува в Асоциацията на европейските туроператори. В момента един от проблемите, с които се сблъскват потребителите, е отмяната на полети. Това до голяма степен се дължи на забавените доставки на нови самолети, посочи Димитрина Горанова пред БНР.
 
В ход са и сливания на авиокомпании. От Европейския комитет на асоциациите на туроператорите посочват, че ако през 2005 година 5-те най големи европейски авиокомпании са представлявали 47% от трафика в рамките на Европейския съюз, то през настоящата година се очаква да достигне 73.5%.

Ново: Плащаме не повече от 25% капаро за почивка или екскурзия

"Специалисти в бранша дават пример със случващото се в щатите, където именно окрупняването на авиацията е довело до увеличаване на цените и влошаване на качеството. Това лишава сектора от гъвкавост и от конкуренция, която води до подобряване на услугите. И в крайна сметка всичко това ще рефлектира и върху потребителите", допълни тя.
 

istock
istock

Консолидацията може драстично да ограничи конкуренцията по отношение на хиляди връзки, като по този начин ще даде възможност на доминиращите на пазара участници да злоупотребяват с позициите си за сметка на европейските пътници, пише в писмо на Европейската асоциация на туроператорите до ЕК.

"Много често се случва в авиационния сектор, например, пилотите или даден друг отдел към авиокомпанията да стачкува и ако една авиокомпания управлява полетите по много дестинации, една евентуална стачка ще блокира много от дестинациите и пътниците и ще създаде хаос", поясни експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg