30% повече нощувки спрямо миналата година по това време, приходите са с 50% повече. Това сочат цифрите на Института за анализи и оценки в туризма, съобщи пред NOVA NEWS директорът на ведомството проф. Румен Драганов. 

Той изнесе още данни: Между 4 и 8% е средният ръст спрямо 2019 г. Очакват се 13 млн. души да посетят страната през 2023 г. През месец май сме имали около 800 000 чуждестранни посещения, а сега очакваме да ударим милион. 

"Ако приключим годината с около 13 млн. посетители общо влезли в страната, това ще надхвърли 2019 г., когато имахме 12,5 млн. През зимата имаше много доволни туристи, не само в зимния и балнеотуризма, но и културен туризъм в градско-историческа среда и други видове, посещение при близки и приятели. Имаме свръхпредлагане и излишък на места за настаняване и не спира да се строи", посочи той. 

България ускорява наемането в туризма на сезонни работници от трети страни

Туроператорът Здравка Чимева споделя ,че желаещите да почиват в Благоевградско са все повече, като има увеличение на търсенето и резервациите.

istock
istock

"За всички, които работят в туризма, това е глътка въздух след пандемията. Туристи се стичат в Банско, Добринище, Сандански, Баня, Огняново, планинските хижи. Чуждият интерес е от Испания, много им харесва в България. В Благоевград има т.нар. обиколни пътувания", разкри тя. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg