Данните и информациите, които получаваме за предстоящия летен сезон, са положителни и очакваме да надминем 2019 година с ръст от 5 процента. Това каза днес в курорта "Албена" министърът на туризма Илин Димитров.

Той уточни, че това е била и основната задача на министерството – да стабилизира сектора и да имаме ръст. Туристическият сектор е много гъвкав и не търпи вакуум, и пазари, които бяха позабравени, се възстановиха в България, каза още той. По думите му се очакват много туристи от традиционните ни пазари, но и от развиващите се - Полша и Чехия. 

Ръст на цените в хотелите средно с 10-12%

Пазар Великобритания също бележи ръстове. Пазар Германия, който имаше сериозен спад, се възстановява малко по малко, посочи министърът и допълни, че очаква около 25 процента ръст над предишната година.

Димитров допълни, че данните от летищата също са добри и очаква относително дълъг летен сезон, който да продължи както всяка година до края на септември. По думите му въпросът не е да запълним хотелите през юни, юли и август, а да имаме добра заетост още през май.

istock
istock

Министърът коментира още, че предизвикателство остава уплътняването на крилата на сезона. Той допълни, че ще апелира към депутатите да подпомогнат бюджета на министерството, за да успее да осигури финансиране за чартърните полети, тъй като по думите му тази мярка е била ключова и тя реално се използва от всички наши съседи.

Министърът каза още, че е приятно изненадан от гъвкавостта на сектора, който реално е започнал да работи различно и да използва много повече дигитални технологии, да се рекламира, и то добре. 

Пълни хотели по Черноморието за Великденските празници

Илин Димитров припомни, че страната приключи много добър зимен сезон въпреки липсата на сняг. По думите му през изминалия зимен сезон сме надминали с 9 процента нивата от предпандемичната 2019 г. 

Повече от 100 000 туристи от чужбина са посетили България по време на Великденските празници, като голяма част от тях са били от Румъния, каза още министърът.

В отговор на въпрос какво ще се случи след 30 април с украинските бежанци, настанени в хотели, Илин Димитров обясни, че това решение е в сферата на правомощията на Националния оперативен щаб. Той каза, че в момента тече цялостна ревизия и одит с помощта на щаба, така че се очаква до края на месеца да има пълна визия какво се е случило. 

Запитан кога страната ще има туристическо аташе в Турция, министърът каза, че процесът е на финала и остават броени дни, като за откриването на центъра, където ще работи то, ще бъде поканен турският му колега, за да го открият заедно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg