За Великден хотелите по Южното Черноморие, които отвориха, изпълниха почти 100% от капацитета си. Много българи, но и чужденци избраха да почиват там, информира БНТ.

Макар празничните дни да бяха сравнително дъждовни, не липсваха туристи в курортите. Времето все още не е подходящо за плаж, но гостите се потопиха в българските традиции за Великден и атмосферата на празника.

Три пъти по-скъпа е почивката в Румъния

"Румънци, поляци, много българи. Тази година учудващо и снегът даде време и по нашето Черноморие имаше слънце, така че българите се разпределиха, но и ние по Южното Черноморие имахме български туристи. Това е репетиция за всички хотелиери, за да видим как ще започне летният сезон. Очакваме тази година да бъде много добър", заяви Евелина Пулева, от Бургаската регионална туристическа камара.

Хотелиерите използваха този ранен поток от туристи, за да обучат персонала си, който ще работи през лятото, както и да набележат плюсовете и минусите в своите бази

"Сега в момента цените са изключително ниски. Нашата реклама, която правим в момента, е с тези туристи. Те като се върнат, разказват колко е хубаво в България и така почти всяка година идват нови и нови, които разказват за България, за Слънчев бряг, за Несебър", обясни Румен Мончев, хотелиер в Слънчев бряг.

istock
istock

Чужденците останаха изключително доволни, макар че нощувките са поскъпнали с 10-20 лв. Освен от България, туристи пристигат от съседните балкански страни, както и от Полша.

Колко ще ни струва почивката в Турция това лято

"Тук отпразнувахме Великден. За първи път сме в България със съпруга ми. Възползваме се от това да опитаме вашата традиционна храна, за която сме чували, че е много вкусна. Изобщо не ни е скъпо. Приемливо е за един обикновен човек. Препоръчваме на всички близки да дойдат да си прекарат почивните дни тук", каза Даниела, турист от Румъния.

И една интересна тенденция - докато много българи прекараха празниците в Гърция, много гърци дойдоха у нас - за поклоннически туризъм. Наричат Южното Черноморие малката Света гора, заради многото църкви и манастири.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg