Онлайн платформа ще свързва бизнеса и търсещи реализация в туристическия сектор. Това стана ясно на конференция, която събра преподаватели и ученици от варненски училища, представители на агенции и фирми, неправителствения сектор и други заинтересовани, съобщиха за БТА от Областен информационен център-Варна.

Софтуерът се разработва по проект с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Бюджетът му е 1 353 910,70 евро. Той се изпълнява от Варненската търговско-индустриална камара в партньорство с 12 организации от 8 европейски държави - България, Гърция, Италия, Кипър, Португалия, Румъния, Хърватия и Исландия.

Спират помощите за туроператорите

Целта е да се осигури подкрепа за успешна интеграция на младите хора в туристическата индустрия чрез създаване на условия за заетост и стартиране на собствен бизнес. Фокусът е върху младежи на възраст 15-29 години, които са извън образование, обучение и заетост. За тяхно улеснение и в помощ на всяко лице от партньорските държави, което търси реализация в туристическия сектор, се разработва електронна платформа, която да свързва работодателите и потенциалните им служители.

Регистрацията в нея е безплатна. Софтуерът ще работи на седем езика и ще дава възможност за моделиране на бизнес идеи в симулационна среда. С въвеждането на определени данни и попълване на формуляр, той би могъл да изчисли дали дадено начинание ще бъде успешно и за колко години би се възвърнала инвестицията. Така всеки може да прецени дали да търси финансиране, доколко е реалистична идеята му и струва ли си да започне да я реализира.

istock
istock

Освен бизнес калкулатор, платформата съдържа оферти, известия за свободни работни места и стартиращи фирми, обучителни материали.
По проекта са направени и проучвания и анализи на базата на анкети сред работодатели в туристическия бранш и представители на целевата група. Откроени са основните несъответствия между представите на младите хора и реалните им умения, както и между изискванията на бизнеса и практическото представяне на заетите в сектора младежи. Най-често мненията се разминават по отношение на работата в екип, умението да се разрешават проблеми и качеството в обслужването на клиенти.

Хотелите скъпи и пълни за празниците по Коледа

Работодателите търсят все повече компетенции като владеене на чужди езици, умения за справяне с проблемни ситуации, аналитичност и самоуправление
, показват резултатите от проучванията. Длъжността "администратор на хотел" е най-привлекателна за младите, следвана от "аниматор", "екскурзовод" и "сервитьор".

В рамките на проекта на основни умения за работа в туризма са обучени общо 438 младежи, 53 от които от България.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg