Паркирането по морето – с нови, по-високи, цени това лято. Туристите се оплакват от солени такси, повече платени зони и липса на свободни места за престой на колите по Черноморието. Все повече хотелиери начисляват такса „паркинг” извън цената на нощувките, а непредвидените разходи за туристите растат значително, информира NOVA.

Сметката на морето тръгва нагоре още преди да стъпим на плажа. Освен традиционния бюджет – за хотел и храна – трябва да предвидим и разходи – за паркинг, придвижване в курорта и сянка край брега. И на север, и на юг - сините зони и платени паркинги са с нови, по-високи цени.

Избираме все повече почивка на каравана през лятото


Почивка с кола – в хотела или квартирата – ни струва допълнително между 8 и 15 лв. на денонощие. За частен паркинг трябва да отделим средно между 3.50 и 5 лв. на час, а зоните струват – по-евтино: средно между лев и 2.50 лв. за час. Репатрирането с паяк средно е около 70 лева.

В разгара на сезона безплатното паркиране в курортите по морето е мисия невъзможна. Задръствания край плажа, по-високи цени за паркинг, нови платени зони и десетки „паяци” посрещат туристите това лято.

istock
istock

 „Има малко паркинги и много коли. Повечето паркинги са частни естествено. Много хотели не предлагат паркинг. Отнема поне 10-15 минути да си намериш място за паркиране. Има доста паяци, които само обикалят и чакат да вдигнат някоя кола”, разказва Георги Ганчев, турист.

Как да се предпазите от кражба на плажа

Сметката само за паркинг това лято се оказва изненадващо висока, пресмята Георги Ганчев след няколко дни почивка край морето.

„Това е един непредвиден разход, който реално не осъзнаваш, че ти предстои да платиш. На плажа отиваш: 5-10 лв., вечер на клуб – пак паркинг – 5-10 лв., ако отидеш в центъра на разходка – 5-10 лв. и в хотела – пак някъде там”.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg