Ваучерите за храна влизат в обращение и в туризма. Те ще са приложими както за основните услуги – настаняване, храна и транспорт, така и за допълнителните услуги – като атракциони, спа и уелнес, пътувания, различни прояви с културен и опознавателен характер, конгресни, спортно-анимационни, здравни и т.н.
 
Тези ваучери, предоставяни от работодателите на техните служители подпомагат покупателната способност. Изгодни са и работодателите, защото са освободени от данъци и осигуровки в размер до 200 лв. на месец на работник.
 
Първите договори сключени от доставчици на туристически услуги с оператор на ваучери са от края на юли и началото на август, като интересът се увеличава. Това каза пред Радио Варна експертът в ресорното министерство Венелина Червенкова.
 
Ваучерите ще са приложими и в зимните курорти.
 
По закон биха могли да бъдат ползвани и за второстепенни услуги като ползване на въжени линии(лифт) и наем на екипировка, поясни експертът.

Възможно ли е изплащане на заплата под формата на ваучери

Това е една добра възможност за стимулиране на вътрешния туризъм, подчерта Венелина Червенкова
 

istock
istock

Ваучерите за храна бяха искани и от представителите на туристическия сектор, защото смятаме, че това ще допринесе за раздвижване на бизнеса и ще даде възможност на българите да се възползват от предлаганите услуги в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg