СПА хотелите имат най-добрата средна заетост в страната, като тя е между 40 и 80 на сто и е по-висока от тази на морските. Това заяви Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в рамките на 10-ия юбилеен конгрес на организацията, който се провежда в Пампорово.
 
Причината за високия интерес към СПА хотелите е предлагането на качествена фермерска храна и на програми насочени към нуждите на хората. Морските дестинации като "Свети Константин и Елена", Поморие, Албена и Слънчев ден успешно се ребрандират като СПА дестинации, посочи Сийка Кацарова. Инвестициите в сектора у нас от известни международни брандове ще допринесат за популяризиране на страната ни по света. В момента информационните кампании за този вид туризъм в Германия се правят със средства на медикъл СПА центровете и на курортите, каза още тя пред БНР.
 
"Без подкрепа държавна и ползване на европейски средства на общините, които искат да развиват балнеоспатуризъм, свързани с инфраструктура, ние няма как да искаме да бъдем конкурентоспособни. В момента няма нито лев заделен за подпомагане на балнеологията за разлика от една Унгария, която в Плана за устойчивост и възстановяване има 230 милиона евро за подпомагане на общини, които искат да развиват този вид туризъм само за инфраструктура", обясни председателят на съюза.

Жегите напълниха хотелите в Родопите

Балнео и СПА туризмът е част от здравеопазването, част от превенцията и профилактиката, заяви още Сийка Кацарова.
 

istock
istock

"Другите държави имат целеви инструменти - ваучери или програми, които се плащат от техните министерства на здравеопазването. Това са нашите здравни осигуровки, които ние трябва да ползваме не само когато сме болни, в болниците, а и за превенция", каза Кацарова.
 
Нужни са целеви информационни кампании на германския пазар, след като бяха подписани първите договори на български СПА центрове с Германската здравноосигурителна каса. Тя ще покрива възстановителните процедури, които германските граждани ще провеждат у нас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg