По 210 лева ваучер за 7-дневна почивка за всички социално осигурени работници и служители като пряка мярка за подпомагане на вътрешния туризъм. Ваучерите ще важат и за 2021 г.

Това предлага НФСБ. Партията внесе законопроект със свои мерки за спасяване на туризма, одобрени от Коалиционния съвет на 28 април.

Сред тях са държавата да дава и по 100 лв. за всеки ученик за зелени училища, културни и спортни мероприятия.

Плажни принадлежности да бъдат по цени, намалени минимум с 50% или безплатни срещу намаляване на концесионната такса от 50 до 100 %.

Друго предложение предвижда възможност за намаляване или отмяна на туристическия данък от Общинските съвети на курортните общини след отмяна на извънредното положение.

Предимство за безвъзмездна финансова помощ от 3 до 10 хил. лв. и друго безвъзмездно финансиране за хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти е включено още в законопроекта.

istock
istock

Той предвижда още удължаване срока за завършване на строителството по националните курорти за подготовка на туристическия сезон.

Предлага се и удължаване срока за възстановяване на плащания или ползване на туристически услуги от туроператорските фирми до една година като антикризисна мярка за спасяване на бранша.

Карантина 14 дни след ваканция в чужбина

Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание
и предстои да бъде гледан днес от Правна комисия, а утре – в зала.

„Считаме, че българският туризъм трябва да бъде спасен от българската държава и българските граждани“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg