Коалиционните партньори имат консенсус по мерките, взети досега от правителството във връзка с пандемията от коронавирус.

Това обобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет след коалиционния съвет.
 
На него стана ясно, че партньорите във властта са се разбрали да има ваучери за ползване на туристически услуги, за да се подпомогне секторът.

Предстои обаче да бъде уточнено кой може да ползва тези ваучери, какъв ще бъде техният размер и кога ще могат да се ползват. Всичко това обаче зависи кога изобщо ще може да започне летният туристически сезон.

COVID-19 постави туризма на колене

Вицепремиерът Дончев посочи, че ще бъдат разработени няколко хипотези, в зависимост кога стартира сезона - юни, юли или август.
 
Също така това лято шезлонгите и чадърите по плажовете ще бъдат безплатни.
 
Ще бъде променена и заповедта, с която се регламентира разстоянието между масите на открито в заведенията - вместо 2,5 м, дистанцията ще бъде намалена до 1,5 м.
 

БГНЕС
БГНЕС

„Получихме предложения от партньорите, всяко от тях трябва да бъде прецизирано внимателно. Да се оцени социално-икономическият ефект и дали можем да си го позволим.

Разговорите не могат да се превръщат в това кой иска да даде повече и да изглежда по-симпатичен в очите на гражданите.  Това не е целта и на нито един от коалиционните партньори", коментира Дончев.

Какви са договореностите и споразуменията, които са постигнати на коалиционния съвет, изброи и лидерът на НФСБ Валери Симеонов:
 
„Ще се прилага използването на талони или ваучери с конкретно предназначение към туристическите услуги“.
 
Ясно е, че ваучерите ще да бъдат предоставяни само на хора, които са плащали социални осигуровки и които нямат никакви задължения към държавния бюджет, уточни Симеонов.

istock
istock

"Също и най-важното  - от кой момент ще бъдат предоставените на българските граждани, тъй като това никой не може да го предвиди - то е свързано с развитието на епидемията, която за съжаление все още има възходящ ход".

В отговор на журналистически въпрос за предложението за намаляване на ДДС за ресторантите на 9% и за туристическите обекти на 5%, министър Дончев заяви: "Както спорното споразумение, така и в програмата на правителството е записано, че данъци няма да се променят в някаква посока - нито надолу, нито нагоре. Не виждам причина тази заявка от началото на мандата на това управление да бъде променяна".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg