Туризмът е сред най-тежко засегнатите сектори на икономиката в резултат на кризата с COVID-19. Това важи повече за масовия туризъм.

Министрите на туризма от Италия, Кипър, Испания, Франция, Португалия, Гърция, Румъния, Малта и България в онлайн среща по-рано миналата седмица се застъпиха за създаването на безопасни коридори, отчаяно стремейки се да върнат нещата в нормално състояние.

За съжаление, поне в краткосрочен план, ще трябва да живеем с вируса, преобърнал обикновения ни начин на живот. Пътят обратно към нормалността ще отнеме много време, въпреки че е ясно, че извънредните прилагани понастоящем ограничения не могат да продължат още дълго, независимо че днес те очевидно са необходимост.

Ще има ли летен сезон в Гърция

Частичното блокиране е ефективно за справяне с проблемите на общественото здраве. В резултат на това разпространението на вируса е овладяно и управлявано по подходящ начин.

Туризмът обаче е на колене. На практика е заличен временно навсякъде по целия свят.

istock
istock

В рамките на Европейския съюз туризмът представлява близо 27 милиона работни места и около 10 на сто от БВП. В Малта, както и в други съседни страни от Южна Европа, туризмът има по-голям принос за БВП. Мрежата на зависимостта на икономиката от туризма е по-голяма. Следователно щетите са по-големи и очакваното време за възстановяване ще бъде много по-дълго.

Ще се върнем ли към нормалното?

Ще поскъпне ли почивката в Турция заради пандемията

Със сигурност не в краткосрочен план. Дори е съмнително дали такова връщане към „познатото нормално“ е постижимо в дългосрочен план. Определено каквото и да е възстановяване няма да се случи за една нощ.

По-рано тази седмица министрите на туризма на ЕС обсъдиха дали трябва да се предприемат инициативи за насърчаване на вътрешния туризъм в самия ЕС чрез някакъв вид здравни паспорти между районите в ЕС, които вече са освободени от COVID-19. Докато запазването на правилото за социално разстояние остава в сила, това не е реалистичен вариант, поне в обозримо бъдеще, със сигурност не в следващите няколко месеца.

istock
istock

За съжаление, пътуванията като цяло и по-специално туризмът имат потенциала да бъдат перфектното средство за разпространение на пандемията, точно както търговията в миналото служи за разпространение на други пандемии по целия свят.

Кога ще можем да отидем на море

Имайки това предвид, най-вероятно туризмът ще бъде последната икономическа дейност, която ще бъде активирана отново, след като COVID-19 е под достатъчен контрол, поне в континенталната част на Европа.

Икономиката в по-голяма степен в Южна Европа, и по-специално в средиземноморските страни, зависи от туризма, предимно чрез осигуряване на почивки на разумни цени и не само през летните месеци, а за гражданите на Северна и Централна Европа - в рамките на единния пазар на ЕС. Нискотарифните полети в цялото европейско пространство също са част тази мрежа на зависимостта.

Въпреки че в този контекст е трудно да се планира напред, едно е сигурно: бъдещето е все още неопределено и туризмът никога няма да бъде същият. Възстановяването ще бъде толкова болезнено, колкото и времето на чакане. Туризмът определено е на колене.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg