Подготовката за летния сезон да започне на 15 юни, а самият сезон - на 1 юли.

Това предлага министърът на туризма Николина Ангелкова в нов план за туристическия сектор, направен след диалог с представители на бранша, за който обясни тя на пресконференция в Министерски съвет.

Планът предвижда поетапно да бъдат отворени местата за настаняване и за хранене, като се започне с откритите части на заведенията за хранене и малките хотели, поясни тя. Разработен е план с препоръки за тях, за да започнат подготовката, тъй като тя изисква време.

Ранният туристически сезон със сигурност ще бъде пропуснат, посочи тази сутрин на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавирусната инфекция проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му се обмисля подсигуряването на късен летен сезон, като придвижването ще се извършва с автомобили.

Насоки са разработени и за плажовете, като ще се обсъди с щаба какви мерки са необходими по отношение разполагането на чадъри и шезлонги в платените и свободни зони на плажовете, за да се спазва социална дистанция, съобщи още министър Ангелкова.

Министърът поясни, че предстоят срещи с концесионерите на плажовете за обсъждане на такива мерки.

istock
istock
 
Ангелкова отново призова всички българи да изберат за почивката си това лято, макар и късна, български дестинации.

Без шведска маса в турските хотели

Тя поясни, че основен акцент на програмата за възстановяване на сектора е насърчаването на вътрешния туризъм, както и организираните пътувания.
 
Макар и засега да няма яснота по отношение на задграничните пътувания в рамките на ЕС, както и до трети страни, Ангелкова обясни, че е в постоянен контакт с най-големите международни туроператори и те са я уверили, че след датата 15 юни натам нямат засега предвидени откази от резервации.
 
Ангелкова даде подробности за проведеното вчера онлайн заседание на министрите на туризма от държавите от Блока, където са обсъдени мерки за възстановяването на сектора на европейско ниво.
 
На първо място, министрите са препоръчали да се създаде компенсационен фонд при пътуванията, който да осигури ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Целта е той да подпомогне възстановяването на средства от доставчиците на услугите към клиентите, за да се избегнат фалити по веригата.
 

istock
istock

Министрите са препоръчали в изготвяния от Европейската комисия възстановителен план след бавното излизане от националните блокировки, като за сектор Туризъм да бъдат отделени поне 20% от средствата.

Ангелкова подчерта, че у нас секторът формира 12% от брутния вътрешен продукт и 11% от заетостта в страната.
 
Министрите на туризма се надяват да бъде изготвен и единен за ЕС план с правила за поетапно отваряне на границите за вътрешни пътувания в ЕС, а след това и извън блока, както и да се направят по-гъвкави режими за туристически визи за граждани на трети страни.

Както и да има единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и правилата, които туристите трябва да спазват.
 
Задължително е да има и единна европейска стратегия за възстановяване на позициите на Европа като туристическа дестинация.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg