Под десет процента от хотелите и ресторантите в Банско работят, а резервации на този етап няма, каза в интервю за БТА Малин Бистрин - председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, в който членуват над сто и двадесет хотела и двеста заведения. Той е и зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

По думите му възстановяването след подобно дълго затваряне е трудно, а тези, които са се осмелили да заработят, го правят основно за да задържат персонала.

Банско иска 2 млн. лв. помощ от държавата

Банско е планински град, а хладното време ни изигра лоша шега, каза още Малин Бистрин. На този етап разчитаме изключително на нашите туристи, посочи Бистрин.

По това време на годината Банско винаги е пълно с гости, не само от България, но и от цяла Европа. Надеждата на хотелиери и ресторантьори е с овладяване на пандемията границите да бъдат отворени, а туристите да се осмелят да пътуват отново. Очаква се да има и пакети на по-ниски цени, но няма как да намалим под себестойност, подчерта Бистрин.

Банско отново е най-евтиният ски курорт

За да се възстанови, туристическият бизнес в Банско разчита на помощ от страна на общината и на държавата, допълни председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско. Голяма част от хората в бранша имат кредити, които през последните месеци е трябвало да покриват при нулеви приходи, изтъкна той.

Безплатен уикенд в Банско за медиците на първа линия

Освен това се дължат и редица данъци, без реално туристическия бизнес да е функционирал. В същото време след отваряне на обектите се увеличават драстично разходите, свързани с дезинфекция, посочи Бистрин.

Помощта в момента е необходима, за да не се стигне до затваряне на обекти. Според Малин Бистрин е много вероятно част от колегите му да стигнат до фалит. Спасение бизнеса вижда в мерки на държавно и местно ниво, както и при интерес към курорта от страна на туристите, което би спасило сезона и бизнеса като цяло.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg