Туристическият сезон е по-успешен от миналата година, но има един дисбаланс, който показва, че въпреки повишения броя на туристи, имаме по-малко броя нощувки. 

Има ръст на туристите с 4% през юни и юли, но и 8% спад на нощувките. Това каза пред NOVA NEWS бившият министър на туризма Илин Димитров.

По думите му до края на юли са регистрирани 2,3 млн. души. туристически регистрации през 2019 г. година.

Проф. Стоян Маринов: Загубихме немските туристи

"За 2023 са 2,4 млн. туристи. Това е ръст с 4%. Същевременно имаме 8% по-малко нощувки - сезонът е скъсен. Престоят на тези туристи е бил по-кратък. Когато престоят е по-кратък, не е толкова доходоносен за хотела, защото разходите по почивката на човек, който стои по-кратко време, са по-големи. Това не е добре за сектора. Българските туристи са малко над 1 милион, следват румънските около 400 хиляди и полските. Имаме спад само на немски, британски и на израелски туристи", коментира той.

istock
istock

Според него е имало пропаганда относно казуса със замърсяването на Черно море.

"Имаше много запитвания дали водата е чиста. Или посланията на властта не са били категорични, или негативната кампания е била много силна. Най-вероятно истината е някъде по средата. Сезонът не е приключил, туризмът ще се възроди. Другото, което е много важно, е кадровият проблем, който имаме. Защото ние нямаме работници и от това зависи какъв сезон ще имаме", смята бившият министър.

Плащат на германци за СПА у нас

Според него ще има леко поскъпване на зимните туристически пакети.

"Очакваме да се равнява на инфлацията, която е около 10%, и с толкова да поскъпнат пакетите", посочи Димитров. 

Повече вижте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg