Да отпадне необходимостта от подписване на трудови договори с членове на семейството, които по принцип работят на други места и подпомагат с труда си семейния бизнес в извънработно време, като трудовите договори се заменят с декларации. За това настояват от  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в писмо до президента Румен Радев.

Голяма част от мерките, за които бизнеса настоява не изискват финансиране, а само политическа воля и координация между отделните институции, подчертават от национално представената организация с изградени 36 регионални структури в цялата страна.

Те предлагат и механизъм за въвеждането на краткосрочни договори в туризма, което да позволява на бизнеса да наема служители за специални събития или определени по-натоварени периоди, както и за облекчаване на процедурите за наемане и начина на заплащане на учащи на възраст от 14 до 16 години. Настояват и да се осигурят програми за сезонните работници, за да имат те интерес да останат заети в бранша. В момента тези хора работят по 2-3 месеца по време на активния сезон и нямат никаква сигурност и сме категорични, че спешно трябва да се помисли за тях.

„Ако искаме да имаме качествен продукт, трябва да се погрижим сериозно за персонала, който в голямата си част е сезонен. И не можем да оставим един чиновник, дори и да е зам.-социален министър, да игнорира интересите на бизнеса вече години. Фактът, че този въпрос се поставя многократно, ясно показва, че сега действащото законодателство не ни удовлетворява и не работи за интересите на бранша. В същото време парите, предвидени за сезонните работници, които не са никак малко, не се харчат в интерес на бизнеса“, подчертават от БХРА.
 

istock
istock

Заради големия проблем с кадрите от бранша искат да се спазват определените законови срокове за обработка на документите при наемане на сезонни работници от трети страни. Наистина от Агенцията по заетостта през последните години работят за изчистване на проблемите и подобряване на условията. Но сроковете не се спазват при обработката на визовите документи по правилата на новия режим, който е от сила от 1 юни.

40% от хотелите у нас няма да отворят за туристи това лято

Според него всички визи, които се издават за над три месеца трябва да бъдат одобрени от Министерство на външните работи и от Дирекция „Миграция“ на Министерство на вътрешните работи. Точно там, явно защото работата е нова, не се спазват сроковете.

Разбираме затрудненията на администрацията, но ако е нужно трябва да се мобилизират хората за издаване на визи в кратки срокове в интерес на ресторантския и хотелиерския сектор, подчертават от БХРА. Те посочват, че имат много сигнали за забавяне обработката на своевременно входирани документи в Агенцията по заетостта и бюрата по труда.
 

istock
istock

Все още не са изчистени детайлите относно ковид хотелите за морските ни курорти за това лято и при какви условия ще работят те, подчертават от БХРА. Необходими са и ясни и конкретни принципи за разхлабване или затягане на мерките, посочват от организацията. От БХРА настояват и за чат бот, който да отговаря на въпроси относно ковид мерките в страната и за влизане в нея денонощно, за да не се отблъскват туристи с липсата на достатъчно пълна и ясна информация.

Задължително е да се договорят зелени транзитни коридори, за да не бъдат загубени и тези пазари, от които все пак имаме шанс за резервации през това лято, както и децата до 12 години да влизат в страната без PCR и антигенни тестове, категорични са от БХРА. От БХРА са категорични и че трябва да се въведат мерки, подобни на тези с Румъния и с други страни с ниска заразяемост и висок процент на имунизация за отпадане на всички ограничения за влизане в България, за да има поне някакъв летен сезон.
 

istock
istock

Сред поставените въпроси от БХРА в писмото до президента е и облекчаване на процедурата за издаване на визи „Особено при визите за Русия, минавайки през фирма-посредник, т.н. визов център, това оскъпява излишно визата, бави се издаването й, създават се изкуствени пречки и това дразни туриста, който е готов да се насочи към други дестинации“, посочват от организацията. Според БХРА не се отделят достатъчно средства за реклама и освен че са малко, но не се разходват правилно, поради което е наложително да се вземат адекватни мерки.

Ще има ли бонус за всеки ваксиниран българин

Над година от БХРА настояват за евтини кредити без обезпечение, които да осигурят ликвидни средства на затруднените в резултат на пандемията фирми. И от организацията са доволни, че най-после се планира това да се случи. За съжаление, банките продължават да не изявяват готовност за финансиране“, подчертават от БХРА в писмото до президента. При проверка от страна на хотелиерите в банките обаче се оказва, че финансовите институции поддържат своята политика за нефинансиране на туризма, въпреки уверенията, че новите заеми ще са за всички сектори.

istock
istock

Дори и тези банки, които евентуално са готови да отпуснат кредити на туристическия сектор биха го направили при лихвен процент от порядъка на 6-7 на сто, вместо очакваните от бизнеса 1,5-2%, за да се усети помощта на държавата. Защо ББР да не финансира пряко бизнеса, нали това е ролята на една държавна банка – да помага по време на криза. Най-важно в този рисков и очертаващ се провален сезон, който за много хора ще е втори нулев, е да бъде взето спешно решение за гратисен период на обслужване на главницата по кредитите за срок от 2 до 5 години.

За банките туристическият отрасъл е рисков и не кредитират персонала, работещ в туризма, като не му се предоставят каквито и да са потребителски кредити, поради което той се пренасочва към други икономически отрасли, посочват още от БХРА в писмото до Радев. В тази връзка е необходимо, за да се запази персонала за работа в туристическия бранш, да се разрешават потребителски кредити при преференциални условия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg