Във връзка със сигнали за заразени и карантинирани на Малдивите наши сънародници, МВнР препоръчва на българските граждани да не пътуват за Малдивите, освен при съществена необходимост.

Ако все пак пътуването е неотложно, от там съветват гражданите да си направят застраховка, покриваща карантиниране и лечение в случай на COVID-19, както и да имат достатъчно средства за покриване на разходи по настаняване, храна и самолетен билет в случай на карантинирането им. Необходимо е и да се запознаят със здравните протоколи за превенция от COVID-19, публикувани тук.

Възможна ли е безопасна лятна почивка у нас

Препоръчват също така българските граждани да следят съобщенията на сайта на Министерството на здравеопазването на Малдивите.

При положителен тест при пристигането, по време на престоя или при установяване, че са били в контакт със заразен от COVID-19, българските граждани следва да изпълнят разпорежданията на местните здравни органи за карантиниране. Директните линии за контакт с Агенцията за защита на здравето на Малдивите (Health Protection Agency) са HPA call center: 1676, HPA direct line: 301-4494.

istock
istock

Повече информация за ограниченията при пътуване до Малдивите е публикувана на официалната интернет страница на МВнР.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Делхи, което е акредитирано за Малдивите, на следните телефони: + 91 11 26115549; +91 11 26115550, както и на + 91 9910999498 в случай на извънредна ситуация и в извън работно време.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg