Много сериозно търсене има на българския пазар, но и в чужбина за празнични оферти. Тенденциите се определят от всеки клиент според бюджета, с който разполага, тоест бихме могли да намерим предложения с много различен ценови диапазон, но и качеството, което ще получим ще е спрямо съответната цена.
 
Тази година плащаме повече за почивки по празниците в сравнение с миналата година, увеличението е между 10 и 15%, като това включва както нашите курорти, така и дестинациите извън граница. Причината е главно заради повишението на цените на тока и енергийната криза.
 
Най-предпочитаните зимни курорти у нас традиционно са ски и спа дестинациите: Банско, Боровец, Пампорово, Велинград, Сапарева баня, Хисаря, Сандански, съобщава БНТ.
 
Хората вече започват да обмислят почивките си предварително и като цяло до септември е добре да сме резервирали, друг е въпросът, че лятото може би още не знаем дали и кога ще почиваме през зимата.

Така или иначе това е вариантът, за да намерим подходящо място с добра цена. За къщите за гости у нас местата свършват още през май, за по-далечни пътувания, трябва да резервираме поне през юли, а ако сме избрали да почиваме в някоя съседна държава за коледните празници - до октомври.
 
Отново по данни на НСИ за миналата година месец декември в чужбина са пътували 551 012 българи.

По-скъпа почивка за празниците

С около 14 на сто са поскъпнали кувертите за Новогодишната нощ и в русенските ресторанти спрямо миналата година. От бранша твърдят, че това е минимално увеличение на фона на високите цени на храни, електроенергия и газ. Въпреки поскъпването, вече има ресторанти, в които резервациите са на 100 процента. Много от заведенията очакват гости и от Румъния.
 
Във Варна пък управителите на хотел са решили вместо да поканят известен музикант с висок хонорар, да намалят цените на кувертите.
 

istock
istock

Нещо друго, на което също трябва да обърнем внимание, когато говорим за почивки, резервации са фалшивите и подвеждащи оферти. Експертите съветват винаги да следим внимателно от кого и какво купуваме, да бъдем мнителни по отношение на документите, които получаваме, когато резервираме пътуването.
 
Ако няма договор от страна на туроператора например, да проверим задължително в регистъра дали има лиценз и дали този лиценз е активен, защото точно с такъв тип оферти много лесно могат да ни излъжат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg