Всяко влизане в магазина вече ни изненадва с нови, по-високи, цени на храните, които традиционно слагаме в потребителската кошница. Две седмици преди Коледа борсите и тържищата отбелязват непрекъснат ръст, съобщава NOVA NEWS.
 
Някои от основните продукти – като яйца, захар, сирене, оранжерийни домати - са поскъпнали на едро с над 50% за последната година. До щанда тези проценти стават още по-големи. Колко ще плащаме за основни храни по време на коледното пазаруване? И сега в сезона на цитрусите накъде тръгнаха цените?

Какво ще се случи с инфлацията у нас

Според управителя на стоково тържище “Първенец" Илия Гатев цените са с около 10-20 стотинки средно по-високи. "Оттук нататък няма да има драстично повишение, за да се реализират количествата предвид намаленото потребление. Основните домати и краставици са от Гърция и Турция. Цените са от 2,50, 3 лева и нагоре за първо качество стока.

istock
istock

Цитрусите пък са малко по-скъпи, но преди Коледа не очаквам да се вдигнат цените. Портокалите са до 2,30 лева, мандарините до 2,80, грейпфрутите до 2,50, а бананите до 3 лева", заяви той. 
 
По думите му салатите, картофите празът и зелето са български. "Салатите са по-евтини от миналата година. Вносна стока има и от Македония - зеле и ябълки. Картофите винаги се вдигат декември и януари, търговците пазят количества за по-добри цени", обясни Гатев.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg