Хотелите и местата за настаняване в област Смолян отчитат ръст на туристи, нощувки и приходи през декември 2023 г., според информация от Териториалното статистическо бюро (ТСБ) в Смолян.

Посетилите областта туристи са с 6,9 на сто повече в сравнение с декември 2022 г., а реализираните нощувки са увеличени с 8,1 на сто. Приходите от нощувки от през декември 2023 г. са 4,4 млн. лв., регистрирайки ръст от 27,6 на сто при постъпленията от български туристи, информират от ТСБ.

Очакват повече испански туристи у нас

Над 70 хил. са нощувките в хотели и места за настаняване в Смолянско през последния месец на миналата година, като 92 на сто от тях са от български клиенти.

Чуждестранните туристи са 1805, предимно гърци, румънци и ирландци. Средната заетост на местата за настаняване в областта е 24,3 на сто. Приходите от български граждани са 3,9 млн. лв., а от чуждестранни туристи - 462 хил. лв.

istock
istock

Показателите за ръст на туристи и нощувки се запазват през целия зимен сезон, коментират от "Пампорово" АД. Данните от декември като начало на ски сезона са показателни за тенденцията на повишение на туристическия поток.

Ръст се отчита при пристигащите в Пампорово румънски, английски и ирландски ваканционни групи. Окончателните данни за точния процент увеличение ще бъдат обобщени след приключване на зимния сезон, допълват от "Пампорово" АД. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase