Към момента няма индикации дали ще има руски туристи по Черноморието. Причината е в липсата на директни полети между България и Русия.
Има авиопрограма, която ще стартира полети през Армения от следващия месец, но крайната цена на билетите ще бъде друга и най-вероятно руските туристи ще предпочетат друга дестинация.

Авиопрограмата включва полет от Москва, но през Ереван до Бургас и ще започне да действа от 4 юли до 29 август, но все още не се знае как ще заработи програмата, каза пред БНР туроператорът Иван Кирязов. По думите му през януари е имало заявки за детски летни лагери, но от март това е преустановено.

Цените по морето са с 15-20% по-високи

„Това е един предварителен план, една възможност поради налагането на санкции са прекъснати връзките с руската федерация, което налага една такава връзка през Армения, за да дойдат руски туристи по Черноморието.

Същата е ситуацията с Беларус, откъдето също няма да имаме туристи. Що се касае за Украйна - има някакви резервации, но те не са в този обем, в който бяха през миналата година. В момента има определени инцидентни резервации. 

istock
istock

Ще разчитаме на Молдова, там също ще бъде транспортът автобусен. Има някакво раздвижване на туристи оттам, откъдето чакаме също резервации и туристи, но не можем да прогнозираме в какви обеми. 

Туристическите пакети са с повишени цени, първо се повишиха през януари, после през април.  Цената е важна за туристите, скокът е между 10 и 40%. Причините са ясни на всички - храни и енергоносители. Има го и фактора спекулативно вдигане на цени. 50% от цялото това увеличение на цените е спекула в момента.Това би повлияло благоприятно и на цените на туристическите пакети, защото при тази ситуация хотелиерите нямат много алтернативи.

Какви са очакванията на хотелиерите за летния сезон по морето

Както знаете ситуацията като бизнес не е добра. 

Предвид цената на горивата, тези които искат да почиват на море ще предпочетат гръцкото, защото цените там са по-ниски за съжаление, както и услугите, които предлагат на своите туристи са с по-добро качество. 

Най-използваните туристически пакети са нощувка и закуска,  полупансион, ол инклузив, като някои собственици на хотели са повишили цените с до 50%“, посочи още Иван Кирязов. Той допълни, че с това спекулативното вдигане на цените трябва държавата да се ангажира и да има контрол.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg