Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции искат спешна помощ от властите, за да могат да продължат да работят. Според разчетите на туроператорите са необходими 155 милиона лева за следващата година.

Министерството на икономиката съобщи на 3 август, че пренасочва 10 милиона лева към Министерството на туризма. Средствата са предназначени за туроператорите и туристическите агенти.

Европейският туризъм е в реанимация

"10 милиона при активно работещи около 1000-1500 туроператори, това означава някаква смешна сума, която няма да покрие и разходите, и нуждите на бранша за 1 месец", каза Димитър Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции пред БНР.

istock
istock

Браншът няма приходи вече седми месец, подчерта Попов. Според него много малко туроператори са се възползвали от мярката 60/40 за туристическия бранш.

Над 29 000 са запазените работни места в туризма

"Властта да каже за мярката 60/40 колко от тези пари бяха усвоени за нашия бранш", коментира Димитър Попов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg