Министерството на туризма предупреждава тези, на които предстои да пътуват за или да се приберат от Гърция и Италия, да се информират своевременно за потенциални кризисни ситуации. Това се посочва в позиция на министерството относно отменените организирани полети на български туристи до Италия.

Министерството на туризма е информирано от представители на Управителния съвет на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма"  на 27 юли с писмо от председателя на сдружението относно проблеми, свързани с отменени полети на български туристи до Италия.

Проблеми за пътуващите със самолет

В него е обяснено, че от 15 юли туроператорите имат сериозен проблем, защото част от полетите на авиокомпания Wizz Air са анулирани в последния момент.

В писмото се посочва още, че туроператорите в България имат добро сътрудничество с авиокомпанията и заради многото дестинации и добрите цени базират част от програмите си на полети извършвани от Wizz Air. По сигнали на два от туроператорите в последните три седмици закъсненията и анулациите на полети са били по-скоро правило, а не изключение.

istock
istock

Ситуацията, при която десетки български туристи са останали без алтернатива да се приберат от своята почивка в Катания, поради отказ да се изпълни полет от страна на авиокомпанията Wizz Air, е изключително неприятна. Тя е породена от форсмажорната ситуация на летищата в цяла Сицилия и трудностите, възникнали поради действителните пожари, което е и причината гражданските полети да се обслужват с ограничен капацитет, съобразно получените слотове от отдел "Гражданска авиация" на мястото на дестинацията.

Криза с полетите в разгара на лятото

Министерството на туризма изпрати официално писмо до заместник-министъра на транспорта, отговарящ за въздушния транспорт. В него е поставено настоятелно искане за съдействие за организиране на среща с ръководен представител на авиокомпания Wizz Air, защото проблемът не е инцидентен случай. Очаква се такава среща, на която да се намери съвместно бързо и благоприятно решение, да се проведе до края на следващата седмица.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg