Лятото е в разгара си и европейските летища се задъхват, като пътуващите със самолет в почти всички страни са близо до или дори над предпандемичните равнища. В същото време служители на авиокомпании и летища продължават да стачкуват за по-добро заплащане.
 
Ройтерс обобщава кога и къде се очакват нови протести, които биха могли да затруднят пътуванията. Очаква се "най-слабото звено" да бъде контролът на полетите.
 
Евроконтрол
 
Един от синдикатите в "Евроконтрол" (Eurocontrol) обяви шестмесечен период на стачки в Центъра на управление на операциите, който наглежда трафика в европейското въздушно пространство. Периодът започва на 7 юли. От синдиката не посочват точни дати на планираните стачни действия.
 
Белгия
 
Пилотите на "Райънеър" (Ryanair) в Белгия стачкуваха на 15-16 юли с искания за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Тогава бяха отменени 120 полета, което засегна около 20 000 пътници. Синдикатите твърдят, че до изтичането на колективния трудов договор през октомври 2024 г. са възможни още стачни действия.
 
Великобритания
 
Стачката на багажните служители на "Изиджет" (easyJet) на лондонското летище Гетуик, планирана за 18 юли, беше отменена, след като от компанията предложиха по-добро заплащане. Стачките на други багажни служители, работещи за други компании, включително "Бритиш еъруейз" (British Airways), обаче засега остават и ще се проведат от 28 юли до 1 август и от 4 до 8 август.

Бум на изгубени куфари на летищата

Опасения от забавяния на полетите заради въздушния контрол вече принуди "Изиджет" да отмени 2 на сто от летните си полети, което засегна плановете на 180 000 пътници. Авиокомпанията отмени 1700 полета от Гетуик, планирани за юли и август.
 
Испания
 
Пилотите на регионалната компания "Еър нострум" (Air Nostrum), част от "Иберия" (Iberia), които стачкуват всеки понеделник и петък от края на февруари, излязоха в безсрочна стачка от юни. На 14 юли "Иберия" обяви на сайта си, че някои маршрути могат да се окажат сериозно засегнати.
 
Италия
 
На 15 юли бяха отменени около 1000 полета заради национална авиационна стачка, в която участваха почти всички работещи по летищата, обявиха синдикатите. Компанията за въздушен контрол ЕНАВ (ENAV) потвърди, че няма да има стачки между 27 юли и 5 септември заради наложените по закон летни ограничения.
 

iStock
iStock

Португалия
 
"Изиджет" отмени 350 полета от и до Португалия преди насрочената за 21-25 юли стачка на кабинния състав. Това е третата подобна стачка в страната от началото на годината.
 
Франция
 
Стачки на служителите на въздушния контрол заради плановете на президента Еманюел Макрон за повишаване на пенсионната възраст нарушиха през пролетта полетите в страната и причиниха проблеми в европейското въздушно пространство.
 
"Райънеър", който поиска от Европейската комисия да защити прелитанията над страната по време на стачни действия, отмени над 900 полета през юни заради стачките на френските въздушни диспечери.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg