Популярността на ваканционните онлайн платформи през последните години води до появата на все повече оферти за краткосрочно настаняване. Отдаването под наем на частни имоти като ваканционни домове има някои предимства за туризма, но също така носи и отрицателни последици за местното население в популярни туристически дестинации. Проблемите са свързани с недостига на жилища, увеличените цени на наемите и с ефекта върху качеството на живот в някои жилищни райони, съветват от Асоциация „Активни потребители“.

Факти в подкрепа
 
През 2022 г. в ЕС са били резервирани общо 547 млн. нощувки в четири големи ваканционни онлайн платформи (Airbnb, Booking, Expedia Group и Tripadvisor), което означава, че средно повече от 1,5 милиона гости на вечер са се възползвали от офертите.
Най-голям брой гости през 2022 г. са регистрирани в Париж (13,5 милиона гости), следват Барселона и Лисабон (всеки от двата града са имали над 8,5 милиона гости) и Рим с над 8 милиона гости.

В отговор на разрастването на краткосрочното настаняване в домове някои градове и региони въвеждат местни правила за ограничаване на офертите.

Предизвикателства

Увеличаването на краткосрочните наеми поставя редица предизвикателства пред властите на местно ниво:
Необходимост от повече прозрачност: липсата на информация затруднява органите при ефективното наблюдение и регулиране на тези услуги.
Регулаторни предизвикателства: Публичните власти се затрудняват да гарантират, че краткосрочните наеми отговарят на местните разпоредби, правилата за данъчно облагане и стандартите за безопасност.

Въпроси, свързани с градското развитие: За някои градове е трудно да се справят с бързия растеж на краткосрочните наеми. Те могат да имат отрицателен ефект за жилищните райони и създават допълнителна тежест за оказването на обществени услуги като събирането на отпадъци.

Airbnb вече ще показва крайната цена за наем на имот
economic.bg

Нови правила

През ноември 2022 г. Европейската комисия представи предложение за осигуряване на прозрачност в областта на краткосрочните наеми и подпомагане на публичните власти в усилията им за налагане на устойчиви форми на туризъм. През ноември 2023 г. бе постигнато споразумение по предложението и мерките включват:

1. Регистрация на тези, които правят оферти: Правилата регламентират регистрацията онлайн на имоти за краткосрочно отдаване под наем там, където това се изисква от страните в ЕС. Хората, които предлагат имоти, ще получават регистрационен номер. Това ще улесни идентифицирането им и проверката им от съответните власти.

Притежавате ли „апетитно“ жилище – помислете за Airbnb бизнес

2. Повече сигурност за потребителите: От онлайн платформите ще се изисква да проверяват точността на данните за имота и от тях ще се очаква да извършват проверки на случаен принцип. Властите ще могат да спират регистрации, да премахват несъответстващи на изискванията имоти или да налагат глоби на платформите, ако е необходимо.

3. Обмен на данни: За получаване на данни от платформите относно краткосрочното отдаване на имоти под наем страните в ЕС ще създадат единен цифров портал. Това ще помогне на местните власти да добият по-ясна представа и да могат да вземат мерки за подобряване на условията на туризъм. За микро- и малки платформи, които имат под 4250 среден брой обяви, ще бъдат въведени опростени изисквания за споделяне на данни.

istock
istock

Преди платформите за отдаване под наем не споделяха данни, което затрудняваше прилагането на съществуващите правила в градовете. Този нов закон променя това, давайки на градовете по-голям контрол, допълват от асоциацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg