В момента в света има над 4 милиона домакини на Airbnb и повече от 6 милиона активни обяви на платформата. В над 100 000 града има обяви за жилища под наем в Airbnb. Платформата има повече от 150 милиона потребители по целия свят, които са резервирали над 1 милиард престоя.

За мнозина отдаването под наем е допълнителна работа, с която да увеличат доходите си. Един малък, но нарастващ брой собственици превръщат хостинга в Airbnb в свой основен бизнес и печелят солидни доходи. Възможността да изградите портфолио с имоти, носещи добра печалба, звучи интригуващо, нали?

Сбогом „от 9 до 5“ – ето как да станете истински Airbnb предприемач

Ако сте комуникативна личност, Airbnb може да бъде чудесен избор за бизнес, който не изисква типичния ангажимент от 9 до 5. Хората спестяват и очакват с нетърпение ваканциите. Те искат техните домакини да им осигурят възможно най-доброто изживяване. Ако привлечете клиенти и се постараете да ги направите щастливи, ще откриете, че да сте наемодател в Airbnb е приятно и лично възнаграждаващо.

Кой наем е по-изгоден – краткосрочен или дългосрочен

Също така трябва да сте добре организирани. Не допускате двойни резервации, уверявате се, че почистващият персонал влиза и излиза навреме и следите документите – това е само началото. Ако организацията не ви е силна страна, ще трябва да потърсите външна помощ. Това ще намали печалбите ви, особено ако имате само един наем или малка колекция от имоти. Въпреки това, с правилното планиране, да станете предприемач на пълен работен ден в Airbnb може да е вашата бъдеща професия.

istock
istock

Стартирането и развиването на Airbnb отнема време и изисква планиране. Тези стъпки ще ви помогнат да започнете:

1. Проверете дали е законно

На първо място трябва да се запознаете с местните закони, които се прилагат за краткосрочно отдаване на имоти под наем във вашия район. Може да се наложи да кандидатствате за разрешително. В някои случаи се изисква домакините да се регистрират или да получат лиценз, преди да рекламират своя имот или да приемат резервации.

Ако наемете имота, който искате да предлагате за ваканционен наем, ще ви трябва разрешение от вашия наемодател, за да го включите в Airbnb платформата. Ако притежавате имота и все още изплащате жилищния си заем, ще ви трябва одобрението на вашия ипотечен кредитор. Имайте предвид, че някои доставчици на ипотечни кредити може да откажат, а други да изискат от вас да преминете към различен тип ипотека, което може да ви струва повече.

Ако сте си набелязали многофамилна сграда за вашия имот в Airbnb, не забравяйте да проверите за всички приложими правила на жилищната асоциация.

2. Направете добре сметката

Дали можете да спечелите прилична сума пари като приемате гости на Airbnb зависи от това колко таксувате на нощувка и колко често вашият имот ще бъде отдаван под наем. И двете величини вероятно ще варират значително в зависимост от това къде се намирате.

Промени в пазара на недвижими имоти у нас

Airbnb разполага със собствен инструмент за оценка на приходите, показващ средните приходи на ден, средните нощувки, резервирани през месеца, и средните приходи на домакините във вашия район. Ще трябва да извадите ипотечните плащания, разходите за почистване и таксите за Airbnb от прогнозираните приходи, за да определите дали ще можете да печелите достатъчно от наема, за да напуснете ежедневната си работа.


Ако сметките не излизат, изчислете колко ваканционни жилища под наем ще ви трябват, за да получите желания доход. Не забравяйте да вземете предвид и паричния поток. Когато печелите повече в определени моменти от годината, след това ще трябва да разпределите парите, за да плащате сметките си, когато е спокойно и хората не наемат толкова много от вас.

3. Знайте какво търсят наемателите

Преди да обявите имот, уверете се, че знаете какво търси вашата целева аудитория и че можете да го предоставите. Жилище в центъра на града вероятно ще се хареса на по-млади двойки или пътуващи по работа. Хижа в гората край езеро би била привлекателна за напълно различна демографска група.

Имотът, който отдавате под наем, и местоположението му ще определят вашия типичен клиент. Разгледайте подобни имоти във вашия район, които получават добри отзиви от гости, за да разберете какво иска вашата целева демографска група. Обмислете всичко – от вида на обзавеждането, което предоставяте, до близостта до популярни атракции и удобства.

За колко можете да продадете имота си

Винаги се стремете да получавате добри клиентски отзиви от вашите гости. Това ще даде на другите увереността да резервират вашия имот.

4. Планирайте как ще мащабирате

За да станете предприемач на пълен работен ден в Airbnb, един имот под наем вероятно няма да ви е достатъчен. Може да са необходими три или дори десет наема, в зависимост от това колко често можете да отдавате имотите си под наем и на каква цена, за да получите финансова сигурнoст.

Не очаквайте разрастването на вашето портфолио от имоти да е лесно. Всяко ново попълнение, което купувате, изисква голям предварителен финансов ангажимент. Повечето кредитори искат първоначална вноска от 20% за нов ваканционен имот и може да поискат двойно повече в зависимост от кредитния ви рейтинг. Необходими са ви и налични пари, за да обновите и обзаведете допълнителните жилища според стандартите, които гостите очакват.

istock
istock

За щастие има и други начини да печелите пари от Airbnb, включително:

- Airbnb Arbitrage – програма, която ви дава възможност да увеличите доходите си, пренаемайки имоти на други домакини на Airbnb;

- Управление на ваканционни имоти под наем – ако имате лиценз за управление на имоти, можете да таксувате други домакини за управлението на техните резервации и грижата за поддръжката, ремонтите и почистването.

5. Регистрирайте юридическо лице

Ще трябва да създадете юридическо лице, за да извършвате бизнес като домакин на Airbnb, особено когато портфолиото ви расте. Спестете пари от данъци, като оперирате чрез бизнес структура като ООД. Освен това така ще защитите поверителността си, в случай че проблемен клиент търси лична саморазправа или ви заплашва по други начини. Освен това, в случай на съдебен процес, само активите на ООД са изложени на риск, а не вашите.

Жилищата в София поскъпват ударно

Важно е да знаете, че има много стъпки, които трябва да предприемете, за да отворите фирма, дори ако този бизнес е просто отдаване под наем в Airbnb. Например ще ви трябва и идентификационен номер на данъкоплатеца (TIN).

6. Доверете се на счетоводител

Данъчните закони варират в различните държави, както и вашите задължения. Това, което плащате като данъци, също ще зависи от това дали отдавате под наем цял имот или само една стая. Много страни начисляват данъци за краткосрочно настаняване, които вие трябва да събирате и плащате на тях.

Ще трябва да водите щателна документация за всички приходи и разходи. Отделете време, за да наемете подходящия счетоводител за вашия бизнес, в идеалния случай такъв с опит в работата с наемодатели. Друг вариант е да инвестирате в най-добрия счетоводен софтуер.

istock
istock

7. Отворете бизнес банкова сметка

Вашият счетоводител вероятно ще ви посъветва да отворите отделна бизнес разплащателна сметка, което е добър ход. Отделното третиране на вашите бизнес пари и лични пари в Airbnb улеснява счетоводството.

Например, по-лесно е да идентифицирате всички начални разходи, които правите, ако всички те са платени от самостоятелна бизнес сметка. След това можете да компенсирате много от тях срещу данъците върху вашата печалба. Ще се научите и на правила в предприемачеството. Например да не мислите, че можете да теглите пари от бизнес сметката, както пожелаете, за лични разходи.

8. Застраховайте се

Уверете се, че вашето ООД сключва застрахователни полици за сгради и съдържание на имота, а не вие лично. Ще ви е необходима и търговска застрахователна полица за обща отговорност. Също така помислете за застраховка за бизнес доходи, за да покриете периоди, когато имотът не може да бъде нает при непредвидени обстоятелства, например при щети от пожар.

В крайна сметка трябва да сте наясно, че работата като домакин в Airbnb крие доста рискове. Но за да видите дали това поприще е подходящо за вас и да съберете малко начален капитал, можете като за начало да опитате Airbnb Arbitrage.

Ползи от стартирането на Airbnb бизнес

Започването на бизнес в Airbnb има редица предимства:

- Придобиване на нови умения: ще научите как да управлявате портфолио от имоти, да създавате реклами, които печелят нови резервации, и да овладеете нов тип обслужване на клиенти. Това са ценни и преносими умения;

- Изграждане на повтарящи се приходи: всеки нов имот, който добавяте към портфолиото си, увеличава наема, който взимате всеки месец;

- Спестяване на пари от данъци: можете да компенсирате разходи като ипотечни лихви, застраховки, професионални такси и данъци върху собствеността, за да намалите данъчната си сметка;

- Разпределяне на инвестиционните рискове: винаги е разумно да диверсифицирате инвестициите си в различни класове активи, за да намалите излагането на нестабилност. Инвестицията в недвижими имоти до голяма степен се счита за мъдър залог;-

- Възвръщане на ценното време: управляването на разрастващ се Airbnb бизнес е предизвикателство, но когато станете по-добри в него, ще видите подобрена ефективност. Може дори да сте в състояние да прехвърлите ежедневните отговорности на нает персонал, така че да имате свободата и финансовата независимост да прекарвате времето си както искате.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg