В сравнение с 107 града по света, София успява да се нареди на девето място по най-бърз ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, според индекса Global Residential Cities на Knight Frank. Този значим резултат подчертава динамичния растеж на жилищния пазар в столицата и в страната като цяло.
 
Със стойност на ръст от 8,8% на годишна база, София изпреварва някои от европейските и световни столици, като исландската столица Рейкявик и се нарежда след Будапеща в индекса на компанията Knight Frank. Първите осем града в класацията показват двуцифрени ръстове на цените на жилищата, което отбелязва наличието на настойчива активност на пазара.
 
Най-впечатляващите резултати се постигат в Анкара и Истанбул, които оглавяват класацията с ръст на цените на жилищата съответно с 105,9% и 85,1%. Този ускорен темп на растеж ги прави лидери в глобалната сцена на жилищния пазар.
 
Със стабилен ръст в цените на жилищата, градове като Дубай, Вилнюс, Загреб, Йерусалим и Атина показват също внушителни стойности, като това им дава място в топ 10 на най-бързо растящите градове по цени на жилищата през второто тримесечие.
 
Средният годишен ръст на цените на жилищата продължава да се забавя в цял свят, според Knight Frank. През първото тримесечие на годината ръстът на цените достигна 3,2%, докато през второто тримесечие той се е забавил до 1,7%. Това е четвърто поредно тримесечие на забавяне на растежа спрямо връхната точка през второто тримесечие на 2022 година, когато пандемичният бум на жилищния пазар тласна годишния ръст до 11,8%.

Панелките поскъпват повече от новите жилища в някои градове

Въпреки че има умерен спад в темпа на ръст, някои европейски градове като Осло, Стокхолм и Глазгоу остават силни, като постигат тримесечни ръстове. В същото време, някои градове в Китай и други региони съобщават за спадове в цените на жилищата, което допълнително демонстрира разнообразието в глобалните жилищни пазари.

 Българската столица сред най-бързо растящите жилищни пазари в света

София може да се гордее със своето място в тази класация и с динамичния растеж на жилищния сектор, който привлича вниманието на инвеститори и лица, търсещи нови възможности на жилищния пазар. Независимо от конкуренцията на глобално ниво, столицата ни продължава да се утвърждава като привлекателен град за живеене и инвестиции.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg