По данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилища през второто тримесечие на 2023 г. са 5198, с над 27% повече от същото тримесечие на миналата година. Най-голям е броят на новите сгради и жилища в София, следвана от Пловдив, Бургас и Варна.
 
Въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища по области през второто тримесечие на 2023 година
 
Сред пуснатите в експлоатация нови обекти най-висок е делът на жилищата с три стаи (32.9%), следван тези с две стаи (32.0%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 4.2%.
 
Двустайните апартаменти - най-търсени
 
Националната статистика отразява и характеристиките на търсенето, които брокерите отчитат. До момента през 2023 г. двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени за покупка. Превес имат двустайните жилища, но все по-бързо нараства и броят на покупките на апартаментите с три стаи, тъй като хората се ориентират към по-голям семеен дом и разчитат на все още изгодното банково финансиране. Това споделя Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.
 
Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите и съвсем естествено търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите Банишора и Малинова долина, където кипи сериозна строителна дейност. А цените в тези райони все още остават сравнително по-ниски, когато ги съпоставяме с други атрактивни и утвърдени зони на столичния град. С урбанизацията и развитието на инфраструктурата, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите Овча купел и Карпузица (Княжево). Районите на Младост остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в офис центровете по Цариградско шосе и в Бизнес Парк София.
 

istock
istock

Пандемията активира и нови ниши в жилищното пространство. Увеличава се делът на купувачите, които търсят по-големи апартаменти, жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, партерни апартаменти с тераса-двор или апартаменти с големи тераси, сочат данните на компанията.
 
Новото строителство се купува още "на зелено"
 

В годините след пандемията наблюдавахме сериозна активност в строителния сектор. 2021 г. беше отчетена като рекордна по отношение на новоиздадени разрешения за строеж в столицата. Нулевите банкови лихви и евтиният достъп до кредитиране - и за инвеститори, и за купувачи, както и несигурността на финансовите пазари, отключиха апетита към инвестиционната перспектива пред недвижимите имоти.

Българите много по-предпазливи към покупките на имоти „на зелено“

Това създаде нова тенденция на пазара, която две години по-късно продължава да е устойчива. Интересните и качествени проекти се купуват в много по-ранен етап на строителство и при завършване на сградата на пазара обикновено остават едва най-големите или неатрактивни жилища. А разлика в цената можем да търсим по-скоро във времето - с това как расте тя от момента на закупуване на дадено жилище до момента на неговото завършване. Ръстовете от 20-30%, на които бяхме свидетели, дадоха добра възможност за бърза инвестиция и препродажба, но тези движения се забавят през тази година, обясняват експертите.
 

istock
istock

Колко струва имотът ми?
 
В помощ на участниците на пазара на недвижими имоти компанията предлага онлайн калкулатор, с който клиентъ може да получи оценка за пазарната цена на жилището си.

Имотният калкулатор не е оферта за покупка на имота, но дава ориентир за тенденциите на пазара. В калкулатора е необходимо продавачът да попълни основни характеристики като населено място и квартал, вид строителство и година на сградата, квадратура и пр.
Системата изпраща на неговия мейл обратна информация за ориентировъчната цена, която можете да търси за имота.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg