Ако сте взели решението да обявите имота си за продажба, ще се сблъскате с някои тънкости, с които е добре да се запознаете за бързо и безпроблемно приключване на сделката. Това съветват от консултантската компания Cushman&Wakefield Forton.

Направете пазарно проучване
 
За да се позиционирате добре на имотния пазар, е необходимо да знаете какво е състоянието му към текущия момент и да можете правилно да определите цената на жилището. Пазарът е изключително динамичен, поради което е от съществено значение регулярното проследяване на съотношението търсене и предлагане и как то влияе на цените на жилищата в София.
 
Когато започнете да проучвате имотния пазар в столицата, внимателно отсявайте офертите, които използвате като референция. Препоръчваме да се насочите към жилища за продажба, които максимално се доближават до вашето – като локация, тип строителство, квадратура, брой стаи, етаж и изложение. Въпреки това е важно да не се доверявате на всяка обява, тъй като все по-честа практика за печелене на клиенти е публикуването на мними оферти онлайн. В този случай разгледайте обявите на агенции с доказан опит в областта у нас, която публикува имоти с реална оценка.
 
Най-сигурният вариант за правилно позициониране на имота ви е чрез съвместната работа с агенция за имоти, която познава пазара и ще ви препоръча цена, към която да се придържате в хода на продажбата. Така вие самите ще си спестите време, през което няма да се налага сами да проучвате текущата пазарна ситуация, както и да следите прогнозите за нея.
Представете имота реалистично и атрактивно
 
Привличането на потенциални купувачи е най-сигурно, когато представите имота си максимално реалистично, но в същото време атрактивно. Изведете всички негови плюсове и позитиви на преден план, така че да привлечете вниманието на клиентите, но в никакъв случай не добавяйте към характеристиките му невярна информация. Препоръчително е в описанието да споменете за основните екстри и функционалности, с които разполага жилището, тъй като те са основните елементи, способни да създадат интерес у клиентите. В случай че в близост има удобства като магазини, аптеки, детски градини и училища, зелени площи, добре уредена пътна инфраструктура, както и удобни транспортни връзки с централните части на града, то е добре да отличите имота чрез тези предимства от останалите на пазара.
 
Разбира се, описанието е недостатъчно, ако не е подплатено със снимков материал, който да помогне на потенциалния купувач да се ориентира по-добре. Важно е снимките да бъдат с високо качество, така че да няма опасност от възприемането на обявата като фалшива. Ако искате да представите жилището максимално атрактивно, направете виртуална обиколка и я споделете с клиентите. Заснемането на видео ще помогне както на вас като продавач, така и на тях като купувачи.

istock
istock

Подгответе имота за огледи
 

Потенциалните купувачи ще се свържат с вас, след като са придобили основна представа за имота. Снимковият материал и описаните характеристики на жилището ще им помогнат да решат дали искат да инвестират време в огледи и комуникация с вас. За да се превърнат в реални купувачи обаче, следва да направите оглед, по време на който ще добият пълна представа за имота и ще вземат решение. Затова е важно да го представите в отлична светлина и да направите дори най-малките детайли в него забележими. Ако имотът разполага с гараж или паркомясто, не забравяйте да го покажете на клиента. Дори можете да му го преотстъпите в часа на огледа, така че да му демонстрирате удобствата, които предлага жилището.

Какво жилище да купите - панелка или ново строителство

Консултирайте се с компетентно лице
 

Продажбата на имот е сделка, в която става въпрос за прехвърлянето на немалка сума пари от една страна на друга. Затова е добре да проведете консултация с адвокат дори преди да обявите имота за продажба. Той ще ви даде ценни насоки и съвети за това как да подходите, както и ще ви предостави повече информация относно необходимите документи, с които трябва да разполагате. След като подпишете предварителния договор с купувача, можете да започнете с осигуряването на цялата необходима документация, която се очаква да предоставите. В случай че не успеете да се сдобиете с нея в срок, ще трябва да върнете капарото в двоен размер, което определено е ненужен разход. Адвокатът ще ви окаже пълно съдействие, като ще ви запознае с всички законови тънкости, с което и ще ви спести излишни разходи и лутане в грешна посока.

Предвидете клауза за неустойки
 

Прехвърлянето на по-голяма сума пари е процес, при който е възможно да се създаде дискомфорт у страните. За да се избегне, е добре да се предвиди клауза за неустойки в договора, в която да бъдат вписани задълженията и на двете страни при некоректно отношение. Ако например продавачът прекрати договорните отношения след като купувачът направи предплащане, то продавачът е задължен да върне предплатената сума в двоен размер. И обратното – ако купувачът предприеме подобни действия, то той дължи неустойка.

istock
istock

Спазвайте предварителния договор
 

Предварителният договор при покупко-продажба е доброволна практика, но е идеална възможност за постигане на сигурност между двете страни. Обикновено се подписва, за да осигури бързо и безпроблемно сключване на сделката, като не е задължително предварителният и окончателният договор да бъдат напълно идентични. Логично, по началните споразумения могат да бъдат направени някои корекции при съгласие и от двете страни. Финално остава крайното споразумение – това, записано в нотариалния акт.
 
Важно е да се има предвид, че предварителният договор не отпада автоматично след изповядването на сделката и може да послужи и пред институции. Тоест всичко, предвидено в него, което обаче не е предмет на нотариалния акт, остава в сила.
 
Особено когато става въпрос за покупката на имот ново строителство, предварителният договор има ключово значение. Чрез него инвеститорът се задължава да завърши всички предвидени ремонтни дейности и да осигури разрешение за ползване на сградата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg