Покупката на имот за лично ползване или с инвестиционна цел е сериозна стъпка, и често бъдещите собственици на нов дом са изправени пред избора дали да вложат средствата в жилище старо или ново строителство. Отговорът на този въпрос определено не е еднозначен. Изборът дали да купите апартамент в стара или нова сграда е обвързан най-вече с вашите индивидуални нужди, финансови възможности и бъдещи планове. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци, обясняват експертите от Адрес.

Когато дойде времето за избор на имот за покупка, са налице редица фактори, които сформират крайния избор на купувача. Един от тях е типа строителство на жилището, заедно с неговата локация, квадратура, инфраструктура на съответния район, функционалности на имота, и разбира се, неговата стойност. Няколко са елементите, които имат основна роля при вземането на решението, сред които типа строителство на желаното жилище. Този фактор определено може да наклони везната, особено когато за купувачите става все по-трудно да открият апартамент, който изцяло отговаря на всички техни изисквания.

Все по-голяма част от купувачите се насочват към покупката на имот в сравнително нови и модерни сгради, откривайки в тях сериозни предимства. Ето кои са основните плюсове.

Качествени материали и модерно строителство
 
Едно от основните предимства на новото пред старото строителство, е модерният архитектурен поглед. Нагласата на купувачите се променя и голяма част от тях днес търсят имот в добре изглеждаща сграда, която е проектирана с мисъл за функционалност. Залагайки на такова жилище, получавате не само модерен дизайн на фасадата, но и на елементите от интериора и общите части. Не само - жилищата ново строителство се отличават и с високо качество на използваните материали. Все по-голяма тенденция е използването на високи технологии в процеса по изграждането на сградата, което гарантира сигурност на собствениците и максимална прецизност за крайния резултат. Инвеститорите, от своя страна, следят за спазването на високи стандарти, така че да гарантират безпроблемното въвеждане на сградата в експлоатация. Модерното строителство се отличава от старото такова и по още един белег - разпределението на свободните пространства в жилищата са съобразени така, че да бъдат максимално функционални.
 
 Добри условия за финансиране на покупката
 
Често покупката на имот се осъществява посредством външно финансиране, чрез което купувачът да се облекчи и да има възможност да разпредели плащанията по жилището във времето. Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска. Шансът да ви бъдат отпуснати максимален размер средства е по-голям, когато говорим за закупуването на апартамент в новопостроена сграда. Някои банки могат дори да ви предложат по-добри условия по заема, което е рядко срещано при покупка на панелно жилище.
 

istock
istock

По-висока енергоефективност
 
Изборът за закупуване на жилище в новопостроена сграда може значително да облекчи месечните ви такси за комунални услуги, особено във времена на икономическа нестабилност и нарастващи разходи. Колкото по-нова е сградата, толкова по-енергоефективна е тя, следователно може да намали месечните ви разходи за отопление. Това се случва благодарение на полагането на висококачествена топлоизолация. Освен това, задържането на топлина в жилището се случва и благодарение на окачените външни фасади на сградите, което допринася не само от към тази гледна точка, но и към естетиката им, в сравнение с жилищата старо строителство.

Цените на панелките ще падат

Друг фактор, който оказва значение за задържането на топлината в един имот, е качествената и нова дограма, която успява да запази топлината в помещенията. Добрата новина е, че новопостроените сгради разполагат с нови дограми и системи, така че да не ви се налага да отделяте средства за ремонт, както би ви се при закупуването на апартамент в панелно жилище. Новите ВИК и електро инсталации също ще ви спестят потенциални разходи по ремонт и поддръжка, които обикновено са задължителни при нанасяне в стара жилищна кооперация. Логично, колкото по-нова е сградата, толкова по-нови и оптимизирани са елементите в нея, така че да ви осигурят максимално удобство.

Изключително високо ниво на сигурност

Независимо приоритетните фактори, които вземате предвид при покупката на жилище, в крайна сметка най-важна остава сигурността на вас и вашето семейство. Кооперациите старо строителство определено са се доказали във времето с дългия си експлоатационен период, но когато говорим за качество на използваните в строителния процес материали, новопостроените сгради имат своето сериозно предимство. Сигурността, която те дават на своите собственици, е в няколко измерения. От една страна това е по-голямата им защита за обитаване и експлоатация. От друга, купувачите на жилища в такива кооперации имат възможността да придобият и гараж или паркомясто, с което да осигурят сигурност на автомобила си. Това е сред основните липсващи удобства при живота в стара кооперация, тъй като такива се намират основно в силно развитите икономически зони на града и често търсенето на място за паркиране може да се превърне в истинско приключение.
 

istock
istock

Чисти и добре поддържани общи части
 
Чистотата, уютът и комфорта далеч не трябва да бъдат само във вашия имот. В почти всички случаи общите части на сгради тип ново строителство се поддържат от външни компании, занимаващи се със сграден мениджмънт. Това означава, че можете да разчитате изцяло на тях за запазването на общите части в чист и спретнат вид, а различни съоръжение като асансьорите в сградата, дори таванските помещения и мазетата ще са винаги в изрядно състояние за максимален комфорт на живущите.
 
Гаранция при въвеждането в експлоатация
 
Съществено предимство на новопостроените сгради е, че няма да ви се наложи да мислите за потенциални аварии и амортизации на общите части. През първите няколко години от въвеждането им в експлоатация, тези жилища имат гаранция за качеството на строителството. Следователно, при възникването на евентуални дефекти, разчитате изцяло на строителя, който е изцяло отговорен за тяхното отстраняване.

Разбира се, същото както старото строителство, и новото има своите недостатъци. Гледайки изцяло от финансова гледна точка, новопостроените сгради имат по-висока цена, което може да се превърне в минус за бъдещите купувачи. Факт е, че при закупуването на имот в нова сграда, получавате много по-добро съотношение между цена и качество, тъй като в процеса по изграждане са използвани нови и висококачествени материали. Не само - застраховате се от разходи по амортизация и освежаване на апартамент, който се намира в стара кооперация. Локацията също оказва значение при сформирането на стойността на имота - новите сгради обикновено се намират в новоразвиващи се райони на София, основно в южните зони на София, следователно в непосредствена близост до Витоша. И въпреки това разполагат с новооткрити или планирани метростанции и предстои развиване на пътната инфраструктура в бъдеще, за максимално удобство на собствениците.

istock
istock

Недостатък може да бъде открит и в по-малката жилищна площ, за сметка на общите части. Това представлява неудобство основно за тези, живели в панелно жилище допреди това. Въпреки това, един от основните плюсове на новопостроените сгради, е функционалността, с която са проектирани. Разбира се, можете да откриете и такова с по-голямо пространство.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg