Сериозната инфлация, промяна на условията по ипотечните кредити, несигурността у купувачите за актуализиране на цените при вече подписани предварителни договори са сред причините за спада на подписаните предварителни договори с над 50%  през 2023 г., посочва Росен Костадинов, управител на агенция за недвижими имоти Golden Key, съобщиха организаторите на LUXURY Property AWARDS 2023, които ще бъдат връчени тази вечер.

"Повиши се себестойността на жилищата, но доходите на клиентите ни не се увеличиха. Интересът към закупуване на жилище в големите градове обаче остана висок. Забелязва се, че купувачите са станали много по-предпазливи към покупките на имоти „на зелено“, а инвеститорите мислят в насока как клиентът да им се довери, каква добавена стойност извън жилищните площи и строителните материали да предложат в проектите си. Как да подобрят цялостна среда на живот на ползвателите на дадена сграда или комплекс. Все по-голям става интересът към жилищни проекти с напълно различна концептуална идея, които предлагат добавена стойност. Проекти с нестандартната визия и жилищни площи. Много често хората заменят стари жилища за нови в по-модерни сгради, които предлагат по-добра среда на живот и модерна визия", допълва имотният експерт.

По думите му в най-динамично развиващите се квартали в София се продават повече проекти, които са различни по визия и концепция и по-търсени от средностатистическите сгради. Повечето купувачи с придобиването на имот задоволяват нуждата си от жилище, докато хората, купуващи имот, за да подобрят социалния си статус, не са масовия случай, но те имат голям интерес именно към такива предложения. Оказва се, че обществото има нужда както от бюджетни, така и от бутикови сгради. Влиянието на социалните мрежи създава култура на поведение. Жилището вече се превръща в емблема на социалния статус, а на него не се гледа само като необходимост. Много хората притежават повече от един имот.

Според статистиката покупките на имоти в цялата страна намаляват. През 4-то тримесечие на 2022 г. броят нa cдeлĸитe намаля c над 7 %. Пpeз първото тpимeceчиe на 2023 г. бpoят нa cдeлĸитe намаля c 9 % на годишна база, през второто тримесечие с 15%.

Голяма част от купувачите търсят имоти извън  града, заради желанието си да живеят в по-добра среда и да подобрят качеството си на живот. Голям процент от клиентите се насочват към затворени комплекси или къщи около София, обясни Костадинов.

istock
istock

Според него цените на имотите в дългосрочен план винаги вървят нагоре, а тези на луксозните жилища са с още по-големи ръстове. Наличието на трофейни имоти в луксозния сегмент също не е за пренебрегване. През последната година се сключват сделки на рекордни цени. Тъй като луксозните стоки са актив с устойчива във времето стойност и много по-трудно се поддават на икономически сътресения, инвестицията в лукс винаги е била разумна стъпка. Това важи в пълна степен и за луксозните къщи и апартаменти, стига потребителите, които търсят сигурно вложение за парите си, да имат финансовата възможност да предприемат такава стъпка.

Доходността в този сегмент традиционно е под 5% при отдаване под наем, но при регистрирания ръст от 30% в обема сделки за луксозни наеми през 2023 година, се очаква тази възвръщаемост да се подобри. Хората, които се интересуват от такъв продукт, купуват с дългосрочна цел.

Има ли най-подходящ сезон за покупка на нов дом

Някои нови луксозни проекти у нас обещават възвръщаемост от над 15%, която може да достигне дори до 25-30% . Луксозният сегмент се установи като възможно най-разумният и печеливш вариант за инвестиция. Предвижда се забавяне на нарастването на цените и постепенно увеличаване на предлагането, посочва експертът.

При проучвания на няколко международни банки и компании за недвижими имоти - България стои много добре на пазара за недвижими имоти в Европейския съюз. Покупка на жилище с площ от 70 кв.м. с 2 стаи най-лесно може да се закупи в Белгия, следвана от Норвегия с малко над 4 годишни брутни заплати, а най-трудно се купува в Германия, Чехия и Словакия - съответно с над 12, 13 и 14 годишни брутни заплати. Докато за подобно жилище в България – в София, Варна и Пловдив ще са  необходими малко над 7 годишни брутни заплати, а в други градове може да се закупи имот с малко над 4 годишни брутни заплати.

istock
istock

Проучванията показват, че България е начело по поскъпване на имотите в целия европейски съюз. За период от 7-8 години достъпността до жилище значително се е увеличил, а срокът за покупка на жилище е намалял наполовина - към настоящия момент е средно 7-8- години. Това означава, че икономиката работи, доходите нарастват, хората имат възможност да купуват жилища.

Очаква се стабилност при имотните сделки, освен ако даден геополитически фактор не се намеси и не окаже непредвиден разтърсващ ефект.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg