Всеки втори хотел е имал намерение да свали цените на пакетите, които предлага, а 37 на сто от тях и цената на нощувката. Това показва проучване на Националния статистически институт за септември.

Над 50 на сто от хотелите са предложил на клиентите си да сменят датата на резервацията си.

По отношение на наетия персонал 24.5% от ръководителите са предприели като мярка "освобождаване/съкращаване", 18.3% - "платен отпуск", а 8.3% - "неплатен отпуск".

От "преминаване на непълно работно време" са се възползвали 6% от мениджърите, 2.9% са предприели мярката "намаляване на възнагражденията на персонала", а 2.4% - "дистанционна форма на работа".

Хотелите скъпи и пълни за празниците по Коледа

Същевременно 9.4% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите
Намаление в приходите от дейността си през септември спрямо предходния месец са отчели 51.6% от анкетираните управители, докато при 42% няма промяна.

istock
istock

През следващия един месец 41.5% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "До 50%" от разходите за дейността със собствени средства, 39.5% - че ще успеят "До 100%", а 18.9% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 40.3% от ръководителите смятат да продължат да работят, 35.7% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 21.8% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 1.8% прогнозират да я прекратят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg