До момента огромният обем от информация, подаден от хотелиери и институции, се обработваше ръчно. Автоматизираната проверка и обработка на предоставените данни вече ще отнема на служителите минути вместо дни, а забавените суми на хотелиерите ще се изплащат по-бързо и регулярно, посочват от ведомството.

Ще се използва информация от Националния туристически регистър, създадения за целите на Програмата Регистър на местата за подслон, Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и Системата за управление на национални инвестиции (СУНИ). Ще се извършват и контролни проверки по служебен път с данни от системите на Дирекция "Миграция" и Главна дирекция "Гранична полиция" при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите. 

Хотелиери по морето алармират за орязани помощи за бежанците

През настоящата седмица ще се финализират плащанията за отчетните периоди за месеците юни, юли и август. Започва работа по първата част на хуманитарната програма с разглеждане на актуализирани данни, подадени от местата за настаняване.

istock
istock

Хотелиери поставяха периодично въпроса със забавените суми към тях или с разминавания между помощите, които собственици на места за настаняване са очаквали, спрямо по-малката сума, която са получили. Преди около месец по тези проблеми екип на Министерството на туризма се срещна спешно с местния бизнес от к.к. Слънчев бряг.

Хотелиери в Слънчев бряг скочиха срещу скока на цената на водата

Последният транш на 7 септември, който Министерството на туризма обяви, че ще изплати с решение на Министерския съвет, беше в размер на 5 159 762,70 лева. Получатели на помощта бяха хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица от Украйна, получили временна закрила. Заявленията от тях бяха за месец юли 2022 г. Това беше второто по ред плащане по програмата с верифицирани 435 323 броя нощувки на стойност 5 159 762,70 лева с ДДС по 264 заявления.

Предвижда се мярката за настаняването на украинските бежанци в хотели да продължи до 31 октомври.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg