Министерство на туризма обяви, че започва засилени и изненадващи проверки по Черноморските плажове за отдаването под наем в платените зони на чадъри и шезлонги задължително в комплект.

Повод за акцията стана разказаният от онлайн платформата „Ние, потребителите“ скандален случай с български туристи, които бяха изгонени от плаж на Северното Черноморие, тъй като пожелали да ползват само чадър и съответно да заплатят само за него. Плажът се намира непосредствено до къмпинг Св. Георги - The Pirates Beach (с жълти чадъри от плат), а на табела ясно е написано, че предлагат комплект от чадър и два шезлонга срещу 30 лв. и само чадър за 10 лв.

Нелоялна търговска практика ли е наемането на чадър и шезлонг в комплект


„Принуждаването на туристите, които желаят да ползват плажни принадлежности в платените зони, да ги наемат задължително в комплект чадъри и шезлонги е проблем, който наблюдаваме от години, с различна интензивност. Затова още в началото на сезона припомнихме, че е незаконно. Споделих и заснето от мен видео, в което се вижда, че има различни търговци – някои прилагат тази нелоялна практика, други – не. Търговците трябва да знаят, че не е редно, туристите – също, и със своята информираност и избор да взимат правилните и изгодни за тях решения“, коментира основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

istock
istock

Тя уточни, че без значение дали търговецът е посочил обща цена за предварително определен от него комплект плажни принадлежности или е дал разбивка на всеки от атрибутите, щом не позволява наемането им поотделно, това е агресивна нелоялна практика по смисъла на Закона за защита на потребителите.

Контролният орган, който е отговорен за тази нелоялна практика, е Комисията за защита на потребителите и тя трябва да следи, санкционира и забранява всеки отделен установен случай.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg