Бизнесът и самоосигуряващите се ще подават само по електронен път документите за изплащане на обезщетенията за болест, бременност, раждане и отглеждане на дете, при инвалидност и при смърт на осигурено лице. 

Това предвижда промяна в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, която предлага социалното министерство.

Действащата наредба не предвижда във всички случаи документите, необходими за изплащане на паричните обезщетения и помощи от общественото осигуряване, да се подават по електронен път.

В момента те могат да се подават до 2  документа на хартия, до 10 - на електронен носител, а повече от 10 документа - само по електронен път.
 
Предлага се също да има възможност хората, които са работили при ликвидиран осигурител, тези, които заявяват помощи за инвалидност да предоставят документите за изплащане на обезщетенията не само на хартия, но също по електронен път с ПИК, издаден от НОИ, или квалифициран електронен подпис.
 

istock
istock


Проверяваме онлайн за неплатени глоби на КАТ от днес

Наследниците на починали също ще бъдат улеснени при необходимост да заявяват помощите си. Сега те подават заявления само на място, в териториалните поделения на НОИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg