С навлизането на интернет във все повече сегменти и области от живота, вече не само компаниите, а и физическите лица масово предлагат своите услуги онлайн. Това включва не само бизнес дейности като счетоводство или юридически консултации, а също и такива, които по традиция не сме свикнали да свързваме с дигиталното пространство – монтажисти, хамали, дърводелци, услуги от типа кърти, чисти и извозва, и дори – такива от коминочистачи.
 
Търсенето и предлагането на този тип дейности по интернет се е увеличило в пъти от началото на пандемията през миналата пролет и свързаното с нея налагане на социални ограничения. Друг вид услуги, които отчитат сериозен ръст, очаквано са онлайн уроците. Това става ясно от данни, изнесени от български сайт за безплатни обяви.

„Едрият бизнес отдавна вече е в глобалната мрежа. Новата тенденция, която наблюдаваме през последните години е малките фирми и дори отделни физически лица също да предлагат по-активно своите услуги там.

Тенденция, която се засили през отминалите месеци, изискващи социална дистанция. Това позволява на обикновените хора да станат много по-видими за потенциалните си клиенти и да се конкурират по-успешно с големите играчи в своята сфера“ - посочва Лъчезар Ангелов, основател на платформата.
 

istock
istock

През изминалите месеци той отчита значителен ръст в публикуването и търсенето на услуги през платформата, който при някои типове дейности достига двуцифрени стойности.

Как ни се отрази работата от вкъщи

Сред най-популярните услуги в сайта през този период са тези свързани с технологиите, като изработка на уебсайтове и електронни магазини, компютърна поддръжка или уеб дизайн, както и такива, свързани с дома – разглобяване и монтаж на мебели, дърводелски, хамалски, коминочистачи, ремонти на покриви и други.

istock
istock

Любопитно е, че в периода на пандемията са се появили дори нови услуги като провеждане на онлайн разговори и споделяне на проблеми за хора, които се чувстват самотни. Дейност, която не е съществувала в този си вид преди 2020 г. и най-вероятно е свързана с изолирането на голям брой хора по домовете и ограничаването на срещите с приятели.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg