От 4 януари догодина "зелената" зона за паркиране в столицата ще работи и в събота от 10.00 до 18.00 ч.

Разширява се и "зелената" зона в районите "Слатина" и "Триадица" също от догодина.

Това са част от промените в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, които Столичният общински съвет /СОС/ гласува днес с подкрепата на съветниците от ГЕРБ и Демократична България. Групата на БСП в СОС не подкрепи доклада на вносителите.

Плащаме за паркиране вече през Viber

Разширението на "зелената" зона в квартал "Яворов" обхваща района на бул. "Цариградско шосе", бул. "М. Еминеску", бул. "Шипченски проход" и ул. "Акад.Людмил Стоянов". В квартал "Иван Вазов" "зелена" зона ще има от ул. "Бяла черква", бул "П. Ю. Тодоров", бул. "България", бул. "П.Каравелов".

Чрез тази мярка ще се осигури по-добро функциониране на зоните за платено паркиране, като ще се облекчат гражданите, а също и ще намали трафика в съответните нови територии.

istock
istock

Според друга промяна, които ще влезе в сила още през тази година винетният стикер за живеещи в зоните за платено паркиране става електронен и може да се извади за един, 12 или 24 месеца след установяване на правото на лицето. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални. Преустановява се чакането пред гишета и носенето на документи на място.

Вижте колко става глобата за неправилно паркиране

Облекчава се процедурата по издаване на безплатен стикер на гражданите в неравностойно положение, които имат право да паркират в зоните. Задължителното явяване пред ТЕЛК комисия отпада, тъй като няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg