Тази година изтича срокът на малко над 2 милиона лични карти, шофьорски книжки и паспорти, съобщи NOVA. Оказва се, че все повече фирми и населени места се възползват от така нареченото мобилно подаване на заявления.

В офиса на НАП в Хасково работят близо 200 души. Сметката показва, че ако всеки от тях си вземе почивен ден, за да си смени документите, работата на данъчните ще се наруши.

„Направихме предварително проучване и се оказа, че близо 70 души, като някои добавиха и членове на семейството си, решиха да се възползват от тази възможност”, обясни Божана Илиева от НАП – Хасково.

Колко българи са подали документи за статут във Великобритания

Янка Тодорова подменя документите си на работното си място, при това заедно с цялото си семейство. Заявленията са готови предварително и остава само да сверят информацията, да се снимат и да платят.

„Трябваше да си вземем по един ден отпуск и аз, и съпругът ми, да отидем до Паспортната служба, да чакаме”, обяснява Янка Тодорова.

istock
istock

Семейство Тодорови все пак ще трябва да се разходи до Паспортната служба, за да си получи готовите документи. А от подобна мобилна биометрична станция могат да се възползват не само фирми, а и цели села.

Как да си сменим личната карта, ако срокът й изтича

„От началото на годината постъпилите заявки са 12, а 6 от тях вече сме обработили. Предстои до средата на март още да постъпват и да направим организация. Обслужените граждани вече са 200”, каза Снежана Митошева, директор звено БДС към МВР – Хасково.

Все пак от МВР уточняват, че може и да не успеят да обслужат всички заявки за изнесено обслужване.

„Очакваме назначаването на допълнителни служители и според броя ще реагираме. Да, лятото вероятно няма да бъде възможно да правим изнесен прием”, каза още Снежана Митошева.

Очаква се опашките в Паспортните служби да започнат да се трупат в края на пролетта. От МВР припомнят, че глобите започват от 20 лева и могат да стигнат до 150, ако не преиздадем навреме документите си за самоличност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg