Започва кандидатстването за получаване на патронажна грижа по проект "Патронажна грижа + в община Столична", съобщиха от общината.

По програмата могат да се възползват хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване, лица над 54 г., както и лица от други уязвими групи включително поставени под карантина заради пандемията. Услугата по проекта ще бъде безплатна за потребителите и е с продължителност от 12 месеца.

Патронажната грижа по проекта е здравно-социална услуга, в която комплексно се извършват различни видове дейности за подкрепа на потребителя в дома му, общо до 2 часа дневно.

Освен почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по проекта ще се предоставя и психологическа подкрепа и консултиране.

Подкрепят над 53 000 хора в риск с нова мярка

Предвидена е възможност и за допълващи дейности: доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост включително лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги. Закупуването и плащането на сметките става със средства на потребителите.

Патронажната услуга е една от двете основни дейности по проекта.

istock
istock

Втората основна дейност, чието изпълнение също стартира, е насочена към превенция разпространението на COVID-19 в 90-те столични социални услуги, които са делегирани от държавата дейности.

За целта по проекта ще бъде нает неспециализиран персонал и ще бъдат осигурени необходимите лични предпазни средства и дезинфекционни материали и препарати, добавиха от общината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg