Срокът на валидност на личните карти и паспортите, който изтича в периода от 13.03.2020 г. до 31.01.2021 г., се удължава с 6 месеца. Това стана с изменение на параграф 10 от преходните и заключителни разпоредби на Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. и за преодоляване на последиците, гласувани на 06.11.2020 г., напомниха от пресцентъра на МВР.
 
За срока на удължаването личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина при условията на реципрочност. При желание/необходимост всеки гражданин може да подаде заявление за нова лична карта и паспорт и преди изтичането на удължения срок.
 
Срокът на валидност на шофьорската книжка, който изтича в периода от 13.03.2020 г. до 31.12.2020 г., се удължава със 7 месеца, считано от датата на изтичане на срока, посочен в съответното свидетелство.
 
Всички граждани с постоянен адрес на територията, обслужвана от СДВР, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена или бърза услуга във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ на територията на столицата.

График на дежурствата на столичните звена „БДС“ в събота за месец ноември:
Работно време на всички звена БДС в районните управления на територията на София и отдел „Български документи за самоличност“ - СДВР в делнични дни е от 7.00 до 17.30 часа, без обедна почивка, прекъсването на работата в интервала 13.00 - 13.30 часа е за дезинфекция.
 
Дежурните звена БДС при СДВР ще работят в съботните дни на месец ноември 2020 г. с работно време от 8.30 часа до 14.30 часа по следния график:
- 14 ноември - Трето и Седмо РУ;
- 21 ноември - Пето и Шесто РУ;
- 28 ноември - Осмо и Девето РУ.

Кога личната ни карта става невалидна

Всяка събота отдел „Български документи за самоличност”- СДВР, на адрес: бул. Княгиня Мария Луиза № 48, приема заявления за издаване на български лични документи - лични карти и паспорти с такса за експресна и обикновена услуга.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg