След сигнали от граждани данъчните власти проверяват за евентуални нередности лабораториите, в които се правят тестове за коронавирус.

Пред БНР говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров коментира, че броят на нарушенията е относително малък – под 10%, като приблизително половината от това са неиздаване на касови бележки:

Погват лабораториите за неиздаване на касови бележки

„Не можем да стигнем до заключението, че има някакво грубо нарушаване на данъчните изисквания, а всъщност поводът за тези проверки е един значително нараснал обем от сигнали от потребители на тези лабораторни услуги. Причината е съвсем очевидна – пътуването до Гърция, при което е задължително представянето на негативен PCR тест. Който струва немалко“.

istock
istock

Неиздаването на касова бележка може да доведе до две последици: глоба до 2000 лв. и запечатване на търговския обект, достигащ понякога до един месец, припомни Бъчваров. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg