Промени в курсовете по кормуване след празниците. Новите правила са и при теоретичните, и при практическите изпити за кандидат-шофьорите. Изпитващите вече няма да определят сами маршрута. Това ще става изцяло по електронен път. Въвеждат се и интерактивни клипове при листовките. Промените ще влязат в сила до месец, след като бъде направен тест на системата.
 
Председателят на комисията ще разполага с таблет, в който ще бъдат въведени различни маршрути. Преди да започне изпитът кандидат-шофьорите ще трябва да изберат на случаен принцип трасето, по което ще преминат, те ще бъдат навигирани от гласово устройство.

"Нещата са много добри, защото се изолира субективният фактор, какъвто е инструкторът и изпитващият. Маршрутът е изцяло обективен. Той се задава от електронното устройство, което не може да го подмамваме, да го принуждаваме да ни дава лесни маршрути, да си затваря очите за някои маршрути", заяви Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България пред БНТ.
 
При определянето на маршрута са заложени всички необходими критерии, а от  "Автомобилна администрация" уточниха, че няма как на двама кандидати да се падне един и същи маршрут. Всеки вариант включва преминаване през различни по вид кръстовища, пешеходна пътека, улици в близост до учебни заведения и спирки на градския транспорт.

Предлагат промяна в контролните точки, които отнемат на шофьори нарушители

"Считаме, че по този начин ще се намали субективния фактор. Ще има по-реален, по-обективен изпит и кандидатите ще могат да покажат всички умения, които са придобили в хода на обучението", каза Бойко Рановски - изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация".
 

istock
istock

При технически проблем изпитът няма да бъде прекратен.
 
"Той ще продължи по досегашния ред. Изпитващият ще може да подава команди, но това не трябва да бъде практика, това трябва да бъде изключение само при технически проблеми и загуба на връзка със системата", заяви Рановски.
 
Промени се въвеждат и при теоретичния изпит, където ще бъдат добавени интерактивни клипове. По този начин трябва да се премахне практиката да се наизустяват листовките.
 
"Ако вие сте назубрили листовките без да познавате материята, без да имате шофьорското мислене, което трябва да се създаде по време на курса, то вие няма да се справите с тях, независимо, че теста сте го решили положително, защото сте го назубрили, оценката ще ви бъде отново не", каза Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.
 
Тестването на новата електронна система ще започне на 18 април. От бранша прогнозират, че ако не бъдат открити дефекти, тя може да влезе в сила най-късно до месец.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg