Нов скок в тарифите на такситата от нова година. Това прогнозираха от бранша заради рекордно високата цена на метана. Само за месец той е поскъпнал с 47%. Това доведе до бум в монтирането на газови уредби, предаде NOVA.

„Паркът на градския транспорт и на София, и на Пловдив е на метан. Това е проблем. Ако един таксиметров шофьор просто спре да извършва тази услуга, столичният транспорт не може да го направи“, поясни председателят на Българска газова асоциация Пламен Павлов.

Колко струва да карате електромобил у нас

Сравняваме цената на метана в България с тази при нашите съседи. „В Сърбия е 1,76 за килограм. В България миналата седмица беше 5,20“, добави Павлов.

Експертите обясняват тенденцията с несигурните доставки на природен газ. „Това е в резултат на политизирането на икономиката. Пренесохме противопоставянето на политическата сфера в икономическата“, е мнението на председателя на Българска газова асоциация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg