По-ниска такса за старчески дом ще плащат възрастните хора, ако дарят имот в полза на държавата или община с цел създаване, развитие или финансиране на социални услуги. Това предвижда Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, качен за обществено обсъждане.

Намалена такса за ползване на социални услуги ще заплащат и младежи от 18- до 21-годишна възраст, които до навършване на пълнолетие са живели в места за подкрепа на деца с противоправно поведение.

Облекчението ще важи и за хора, чиито месечните доходи са под определената за страната линия на бедност.

600 000 българи едва стигат минимална пенсия

Те обаче ще плащат пълната такса, ако имат  вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност надхвърля двукратния размер на месечната минимална работна заплата за страната, или имат договор за предоставяне на собственост срещу издръжка и/или гледане.

istock
istock

Облекчението отпада и ако са дарили имот или продали такъв през последните 5 години и общата стойност на сделките надвишава 15-кратния размер на месечната минимална работна заплата за страната за съответния период.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg