Заради по-сложната метеорологична обстановка през зимата желаещите да изкарат шофьорски курс през зимните месеци е по-малък. От Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България посочиха, че обучението да се шофира при по-трудни зимни условия ще помогне на кандидатите за шофьорска книжка да са по-спокойни и да бъдат по-подготвени на пътя, съобщава БНР.
 
"Месеците, бих казал даже и декември, януари и февруари винаги са били едни по-слаби месеци по отношение на желаещите да изкарат шофьорските курсове. Мотивът на хората, които не желаят да имат да карат шофьорски курс, е че страх ги е от снега, страх ги е от поледицата, от непочистените улици, пътища. Когато ние се мъчим да им обясняваме, че точно това трябва да търся, защото когато се научат на тези по трудни условия да шофират, то пролетта, лятото и есента няма да имат никакви проблеми. Ще им бъде далеч по-спокойно и по-лесно", коментира Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.
 
С цел повишаване на уменията на младите водачи от Асоциацията предлагат  държавата  да  въведе  и  обучение за шофиране при зимни условия на всички, които са се обучавали  при по-благоприятните и топли месеци.

Трябва ли нова категория за управление на джипове и електромобили

И тук държавата е много грешна, защото няма никакъв проблем да задължи всички, които са изкарали шофьорския курс, в тези по благоприятните атмосферни условия да положат и някакъв ангажимент на обучение по времето на шофиране в зимни условия. Една държава, която мисли за безопасността на народа си на хората си, точно така би постъпила. Тогава всеки ще предпочете да кара по-трудния курс.  По-трудният курс означава по-добри умения, означава повече умения, коментира Георгиев.
 

istock
istock

Съветите са преди пътуване през зимата  автомобилът да е подготвен за движение при зимни условия,  да се предвиждат от шофьорите ситуации на заледени участъци от пътя и да се знае как да се овладее автомобила, ако той стане неустойчив на пътя.
 
 При ситуации с почистване на пътни участъци, шофьорите да тръгват на път със заредени резервоари на автомобилите и със заредени батерии на телефоните.
 
 Важно е също водачите  да бъдат търпеливи и да не се подават на емоции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg