В Министерството на правосъдието беше представена и демонстрирана новата информационна система за единна входна точка на запорите. Тя има функция за осъществяване на електронни публични търгове.

На база съдържащите се в системата данни всеки, който притежава електронен подпис, ще може по електронен път да получава информация за наложени запори на движими вещи - пътнотранспортни средства, земеделска и горска техника, пътностроителна техника, плавателни и въздухоплавателни средства, както и справка за наложени запори на всяко лице, ако има такива.

Променят таксите, които плащаме в Агенция по вписванията

Системата е достъпна през електронния сайт на Министерството на правосъдието. Изпълнението на проекта започва през 2017 г., а финансирането е по програма „Добро управление“ на ЕС.

С въвеждането на електронните публични търгове се премахват писмените оферти, а регистрацията за търга изисква само регистрация в системата, заявление за участие и внесен депозит.

Търгът е явен и се провежда в реално време изцяло в електронна среда, участниците в него са анонимни. По този начин никой от тях не знае колко лица участват на търга, нито кои са те, уточниха от Камарата на частните съдебни изпълнители.

При представянето присъстваха работещите по проекта служители, както и началникът на политическия кабинет на министър Борислав Ганчев, както и заместник-министрите Юлия Ковачева и Георги Николов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg