Глоба от 20 000 до 100 000 лева за газоразпределителни оператори, които откажат на клиент да бъде включен в мрежата.

При повторно нарушение глобата става в трикратен размер – до 300 000 лева. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, приети на второ четене от енергийната комисия в парламента.

Ако оператор откаже на клиент да го присъедини, фирмата е длъжна в 3-месечен срок от отказа да отстрани причините за него, като не може да даде последващ отказ на същото основание, записаха още депутатите.

Причината за промените са, че газоразпределителни оператори масово отказват да газифицират клиенти с два мотива – липса на капацитет и че нямат икономическа полза – тоест трябва да вложат много средства, за да стигне тръбата до имота на клиента.

Това обясни председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

istock
istock

"Има много оплаквания за отказ или превръщат заявилите желание в нещатен сътрудник да търсят по съседите кандидати за присъединяване. Това е работа на лицензианта и цената на газа е достатъчно ниска, за да се развиват лицензионните територии", добави той.

Подменят печките на 15 000 домакинства в София до края на 2023г.

"Така ще накараме фирмите да започнат да газифицират битовите абонати. При втори отказ КЕВР ще може да ги принуждава да включват кандидати", каза шефът на комисията.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов такава промяна в закона е навременна, защото у нас едва 3% от домакинствата са газифицирани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg