Цената за издаване и управление на  квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП) за физически лица, предлаган от доставчика на удостоверителни услуги на "Информационно обслужване" АД StampIT, вече e 12 лв. с ДДС и ще важи за период от 3 години.

По този начин българските граждани ще могат да ползват услугата, която предоставя едно от най-високите нива на сигурност на личните данни, за едва 4 лв. с ДДС/ година или само за около 1 ст./ ден, което е без аналог на българския пазар. Намалението спрямо досега действащите тарифи е близо 63%. На практика Националният системен интегратор предлага електронния подпис за тригодишния период на цена, която до скоро беше за годишен абонамент.

За да ползват електронен подпис, новите притежатели трябва да закупят смарт карта и четец за смарт карти. Цените им са съответно 9 лв. с ДДС и 12 лв. с ДДС.  Общата цена на целия комплект за тригодишния период е 33 лв., с ДДС за нови потребители, а до скоро тя беше почти два пъти по-висока.

Всеки може да заяви своя електронен подпис онлайн на страницата на StampIТ тук.

„С намаляване на цената на електронния подпис за физически лица го правим по-достъпен за българските граждани. Така всеки ще може да има евтин достъп до електронния си сертификат след ваксинация срещу COVID-19 и медицинските си данни, които се съхраняват в електронното медицинско досие.“, каза изпълнителният директор на  „Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов.

StampIТ
StampIТ

Преди дни компанията пусна в експлоатация новия модул, който е част от Националната здравно-информационна система (НЗИС). Достъпът до електронното медицинско досие и електронния сертификат за ваксинация става единствено чрез електронен подпис, който предпазва гражданите от злоупотреби с чувствителната медицинска информация и лични данни. 

С квалифициран електронен подпис всеки гражданин може да подписва документи и да ползва електронните услуги на държавните институции.

ПИК на НОИ вече се заявява с нова електронна услуга

С КУКЕП се достъпват разработените услуги за граждани на Национална агенция по приходите, Министерство на финансите, Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на околната среда и водите, Министерство на транспорта и информационните технологии, Министерство на земеделието и храните, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Агенция по вписванията, Главна инспекция по труда, Комисия за защита на личните данни, Агенция по заетостта, НОИ, НСИ, НЗОК, Агенция „Митници“ и др.

istock
istock

Притежателите на електронен подпис могат също така да криптират електронни трансакции, да ползват електронно банкиране на търговските банки, да плащат сметки и данъци през epay.bg, да регистрират домейни и др.

Използването на електронен подпис намалява значително разходите  на гражданите, спестява време на притежателите, а в настоящата пандемична ситуация ще даде възможност за облекчаване на човекопотока в държавните институции. Голяма част от държавните институции предлагат услугите си без такса, когато те се заявяват онлайн.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg