Управляващите от ГЕРБ внасят нови промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които отново ще се удължи срокът за валидност на документите за самоличност.

„До края на тази година изтича срокът на валидност на голям брой лични карти и паспорти, съответно предстои тяхната подмяна. Това означава, че на голям брой граждани ще им се наложи да ги подменят в усложнена обстановка. С цел да избегнем риска от разпространяване на заразната болест и да запазим живота и здравето на служителите на МВР, предлагаме тази промяна“, аргументира предложението депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Удължават изтеклите лични карти на българите ни в Германия

По-сега действащите правила валидността на всички лични документи, които изтичат в периода от 13 март – 31 октомври тази година, се удължава с 6 месеца. Управляващите предлагат този срок да бъде удължен до 31 януари 2021 г.

istock
istock

„В момента на не малко места се образуват опашки. Целта е да избегнем стоенето в тези студени зимни месеци в непосредствена близост до други граждани, които също подават своето заявление за подмяна на съответния документ“, каза още Ципов.

Той увери, че промяната е съгласувана с МВР, а тя се очаква да засегне над 400 хиляди български граждани. През летните месеци юни, юли и август пък са били издадени над 381 хиляди лични карти, над 181 хиляди паспорти и над 201 хиляди шофьорски книжки.

Депутатът припомни още, че при условията на реципрочност общо 48 са признали българските документи с изтекла валидност. Това важи и за чуждите граждани, които пребивават на територията на България, а заради усложнената обстановка нямат възможност да пътуват до държавата си произход.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg